Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen skär ned på Mittuniversitetet

Det har åter varit dags att söka till höstens högskoleutbildningar. Söktrycket till högskolor och universitet har ökat under flera år och förväntas i år bli rekordstort.

Men samtidigt som fler än någonsin vill studera skär den Moderatledda regeringen ned antalet högskoleplatser. Många av dem som i dag söker till högskolan i hopp om att stärka sina möjligheter på arbetsmarknaden riskerar därmed att mötas av en stängd dörr.

Sedan 2010 har antalet högskoleplatser minskat med över 21 000 platser. Det visar statistik från Universitetskanslersämbetet. Bara på Mittuniversitetet skär regeringen ned med 2 268 platser. Samtidigt har unga i åldern 19–25 år blivit fler, vilket ytterligare ökar konkurrensen om platserna.

Vårt mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det kräver satsningar på utbildning så att unga kan skaffa sig den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Att investera i människors utbildning ska inte ses som en kostnad utan är en investering för framtiden.

Vi vill ge fler unga chansen att utbilda sig och öka sina möjligheter att få ett jobb. I vårt senaste förslag till budget investerade vi därför redan i år i 16 000 nya platser på högskolan och yrkeshögskolan.

För oss är inriktningen klar: En socialdemokratiskt ledd regering kommer alltid att välja investeringar i kunskap och utbildning framför stora ofinansierade skattesänkningar.

Ibrahim Baylan (S)

utbildningspolitisk talesperson

Marie Nordén (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel