Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen straffar regionala finansaktörer

Nyligen presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition. Till min besvikelse har regeringen valt att gå vidare med ett förslag som slår hårt mot oss i Länsförsäkringsgruppen medan storbankerna i Stockholm går skadefria.

Förslaget hotar att cementera den dåliga konkurrensen på bankmarknaden och försvåra för regionala alternativ.

I propositionen föreslår regeringen att möjligheten att bilda så kallade momsgrupper i den finansiella sektorn tas bort. Åtgärden, som nästa år ska förstärka statskassan med 400 miljoner kronor, innebär ett allvarligt konkurrenshinder för en grupp som är uppdelad i länsbolag runt om i hela landet.

Det blir helt enkelt mycket dyrare för oss på Länsförsäkringar Jämtland att köpa och sälja tjänster till andra länsförsäkringsbolag och våra gemensamma bolag som Agria Djurförsäkring och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling om moms ska betalas på alla transaktioner.

Preliminärt kommer Länsförsäkringsgruppen att få betala upp till 60 procent av den beräknade intäkten till staten. Andra regionalt organiserade finansaktörer drabbas också. Samtidigt påverkar förslaget knappast en centraliserad storbank med säte i huvudstaden.

Länsförsäkringar Jämtland är ett av 23 självständiga länsförsäkringsbolag som tillsammans med dotterbolagen bildar Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp.

Hos oss fattas affärsbesluten på de lokala marknader där våra kunder gör sina affärer, inte på ett huvudkontor långt från kunden. Den regionala strukturen har fungerat utmärkt i nästan 200 år och för mig är det obegripligt att politikerna vill motverka denna organisationsform.

Jag förstår varför regeringen gärna tar ut mer skatt från en kritiserad banksektor. Det jag har svårt att förstå är varför Alliansen väljer att utforma sitt förslag på ett sätt som slår mot en genuint regional och kundägd aktör medan storbankerna och deras ägare i princip går skadelösa.

Regeringen, med Anders Borg (M) i spetsen, har länge hävdat att det behövs fler alternativ, mer konkurrens i banksektorn. Förslaget om slopade momsgrupper går stick i stäv med detta. Antingen menar Anders Borg och alliansen inte allvar med sin kritik av bankmarknaden eller så inser de inte att deras förslag snedvrider konkurrensen till storbankernas fördel medan alternativen missgynnas. Det är allvarligt.

Regeringen har valt att avsätta stora resurser i vårpropositionen för en levande landsbygd. Målet är att fler ska kunna bo och driva företag utanför storstäderna. Att permanenta storbankernas dominans stärker inte Sverige och bidrar definitivt inte till jobb och utveckling över hela landet.

Det är den regering som styr Sverige efter valet som avgör om vi i ska få en straffskatt som drabbar regionala finansaktörer.

Oavsett hur regeringen ser ut efter valet hoppas jag att förslaget aldrig läggs på riksdagens bord. Och jag bidrar gärna i en dialog om hur finanssektorn kan beskattas konkurrensneutralt. En utökad skattebörda ska bäras rättvist.

Pia Sandvik

vd Länsförsäkringar Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel