Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen tar inte ungdomsarbetslösheten på allvar

SVT Nyheter rapporterade i söndags att EU-kommissionens krisstöd på 1,1 miljard till tre storregioner i Sverige med en ungdomsarbetslöshet över 25 procent fryser nu delvis inne. Regeringen har beslutat att bara betala ut en bråkdel av stödet de första två åren. 

Första året ska bara 25 miljoner eller drygt 2 procent av pengar att delas ut. Varför regeringen skjuter på utbetalningen av EU-stödet har enligt uppgift till SVT budgettekniska skäl. Regeringen måste nämligen först ligga ute med pengarna, eftersom EU-kommissionen betalar i efterhand. Miljardstödet riskerade att överskrida det så kallade utgiftstaket.

Utgiftstaket och dess överskottsmål infördes på 90-talet när Sveriges statsskuld var väldigt hög. I dag är det inte statsskulden som är det stora problemet utan massarbetslösheten som råder, särskilt bland unga. Vänsterpartiet har längre krävt att utgiftstaket tas bort och att det istället införs ett krav på att de offentliga finanserna över en konjunkturcykel ska vara i balans. Många ekonomer och institutioner håller med oss och vill ändra.

Sverige och Jämtland har skyhög ungdomsarbetslöshet, särskilt i Bräcke och Strömsund. Det som krävs nu är offentliga investeringar som får unga i arbete, särskilt när pengarna kommer utifrån. 

Tidigare har Regeringen beslutat att skjuta på starten av stora delar av Landsbygdsprogrammet till start 2016 istället för 2014. Regeringen låter ungdomarna och landsbygden betala priset för regeringens skattesänkarpolitik för rika människor.

Jessika Svensson

Vänsterpartiet Jämtlands första namn på riksdagslistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel