Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen tveksam till planerna för Saab

Saabs vd Jan Åke Jonsson tror på rekonstruktionsplanen och hoppas på statliga lånegarantier.
Men näringsminister Maud Olofsson anser att GM:s räddningsplan för Saab är ohållbar.

Det var en positiv vd som presenterade rekonstruktionsplanen på Saabmuseet i Trollhättan på fredagseftermiddagen. Saab, som gjorde en förlust på runt 3 miljarder kronor i fjol, ska bli självständigt, volymerna ska öka och tillverkningen koncentreras till Trollhättan.

– Vi hoppas att det räddningspaket på 28 miljarder som riksdagen har beslutat om ska komma fordonsindustrin till nytta och tillsammans med det som General Motors har bidragit med har vi förutsättningar att klara det här, sade vd Jan Åke Jonsson till TT.

Dagens nyhet var att Saabs ägare General Motors betalar alla fordringar som i dag ligger i förlusttyngda Saab. Och nu väntar Jan Åke Jonsson på ett återspel från regeringen, som han tycker gått för sakta fram.

Maud Olofsson (C) anser att GM:s affärsplaner fortfarande är orealistiska. Därmed finns heller inga möjligheter för företaget att ta del av den statliga lånegarantin.

– Det krävs en hållbar affärsplan som ger vinst inom rimlig tid, säger Maud Olofsson.

Hon säger att Saab kan återkomma sedan rekonstruktören gått igenom bolaget.

Saabs ansökan om rekonstruktion godkändes av Vänersborgs tingsrätt på fredagen. (TT)