Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill ha förbifart Sveg

En ny sträckning av E45 förbi Sveg finns med i regeringens nationella transportplan som presenterades på tisdagen.

Planerna på en ny sträckning av E45 har funnits i flera år. Enligt en kalkyl från dåvarande Vägverket, som togs fram 2002, skulle en ny väg ge "mycket goda trafikekonomiska effekter. Tillgängligheten för långväga trafikanter förbättras markant och också trafiksäkerhetseffekterna är goda".

Sedan har projektet skjutits fram flera gånger för att nu hamna i regeringens nationella transportplan för åren 2014-2025. Byggstart tidigast 2020 till en kostnad av 115 miljoner.

Men beslutet att starta bygget ligger fortfarande långt fram.

– Det är inte något som är prioriterat från vår sida. Vi ser heller en upprustning av hela vägsträckan från Orsa och en upprustning av korsningen i Sveg. Vi vill också se åtgärder som leder in trafik i centrala Sveg till handlarna där, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd.

Bland företagare i centrala Sveg har det funnits en oro för att en förbifart ska innebära att färre resenärer stannar och handlar i Sveg. Enligt analysen från 2002 innebär den nya förbifarten att trafiken minskar med 15-20 procent.

Men Anders Häggkvist (C), vice kommunalråd, tycker inte det finns någon anledning att oroa sig om den nya vägsträckningen skulle bli av.

– Vi ska vara glada att någon vill investera i vår region. Och en upprustning av E45 leder till att statusen på vägen höjs och att det blir mer trafik. Det gynnar oss alla. Och man ska inte glömma att en ny sträckning blir ett lyft för Älvros och Hogdalsområdet, säger han.