Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens budget nedröstad

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att utlysa extra val efter budgetnederlaget. För Sverige är det närmast en unik åtgärd – förra gången var 1958. Sverigedemokraternas taktik är att få valet till en folkomröstning om invandringen.

Statsministern lämnade beskedet på en presskonferens strax efter att riksdagen röstat ned budgeten med siffrorna 182–152 och i stället antagit Alliansens.

Löfven uppgav att svensk politik nu befinner sig i ett helt nytt och allvarligt läge. Han påstod att Alliansen och Sverigedemokraterna (SD) är redo att styra Sverige tillsammans efter att de röstat på samma politik.

– Jag tänker inte stillatigande acceptera det som nu sker på högersidan, säger Löfven.

– Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier tillsammans och det saknar motstycke.

Extra val

Regeringen kommer nu att den 29 december utlysa extra val som ska hållas den 22 mars. Tidigare går det inte av praktiska skäl, hävdar Löfven.

S och MP kommer att gå till val på politiken i den budget som blev nedröstad i riksdagen. Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin räknar med att den politiken kommer att leda till en valseger som stärker den i dag handlingssvaga rödgröna regeringen.

– Det finns en sak som tyder på att vi kan få ihop en majoritet – vår politik, säger Fridolin.

– Det kommer att vara ett val mellan oss som vill modernisera Sverige och de som inte klarar av att se Sveriges verkliga problem.

Alliansens budget

Löfven fick på presskonferensen frågan varför han går till val tillsammans med Miljöpartiet när det gått så dåligt för den rödgröna regeringen. Han svarade att han tycker om samarbetet och att de har en väldigt stark budget.

I väntan på nyvalet kommer nu Löfven att få administrera Alliansens budget. Det innebär till exempel att det inte blir sänkt skatt för pensionärer eller höjd skatt för höginkomsttagare vid årsskiftet. Det blir inte heller någon höjd a-kassa om inte den rödgröna regeringen vinner valet och stärker sin ställning. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga blir kvar. Däremot kan skolan räkna med mer pengar, eftersom även Alliansens budget innehåller miljardsatsningar.

Löfven vill inte gå in på om han också går till val på överenskommelserna om motorvägsbygget Förbifart Stockholm och Bromma flygplats och överenskommelsen om att minska vinster i välfärden med Vänsterpartiet. Han gjorde dock klart att något måste göras för att begränsa vinsterna.

Partierna rustade

Frågan är nu hur rustade partierna är för att genomföra en ny valrörelse. Det största oppositionspartiet Moderaterna får inte sin nya partiledare förrän den 7 mars. I dag står därför Alliansen utan en tydlig statsministerkandidat. Centerledaren Annie Lööf uppgav så sent som i tisdags att Centern har organisationen, resurserna och kapital för ett nyval.

Även Sverigedemokraterna uppger att de känner sig rustade, även om deras partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven. Det är oklart om Åkesson är tillbaka till valrörelsen.

På Sverigedemokraternas presskonferens efter Löfvens besked inledde tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson med att välkomna en ny valrörelse. Partiet har strategin klar.

– SD vill att valet ska bli en folkomröstning om invandring, sade Karlsson.