Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens lustigkurre agerar oppositionspolitiker

Göran Hägglund är en lysande komiker. Skulle det gå att hålla ett tal i Almedalen som stå-upp vore han nog den första att nappa. Men så fungerar det ju inte.

Humor är ett sätt att kommunicera, sa Göran Hägglund när han tidigare under måndagen blev intervjuad i Tv4. Och för alla oss som har en inre göteborgare i oss gjorde KD-ledaren inte oss besvikna. Nog blev det en lång och fnissig del om oppositionspartierna som trädgårdsodlare, ett samarbete med rötter i den marxistiska myllan, där Jonas Sjöstedt är redo med hammaren och skäran, och där Gudrun Schyman bränner alla klöver.

Göran Hägglund är en lysande komiker. Skulle det gå att hålla ett tal i Almedalen som stå-upp vore han nog den första att nappa. Men så fungerar det ju inte.

Sista låten innan talet var intromusiken från spelet Battlefield 1942. Passande val när inledningen sedan visade sig handla om försvarspolitik. Det är ett smart drag av Hägglund. För ett parti som kämpar för att hålla sig över 4-procentsgränsen i riksdagen, och som därmed måste locka alla röster de kan få, kan ett avgörande grepp vara att försöka locka över besvikna moderatväljare som saknar försvarspolitiken. Men det är vare sig nytt, eller särskilt dramatiskt, att säga att man vill göra en konsekvensanalys av olika säkerhetspolitiska lösningar, och att en av dessa lösningar är ett medlemskap i Nato.

Tankesmedjan Frivärld har låtit Demoskop genomföra en opinionsmätning om inställningen till Natomedlemskap för Sverige. Mätningen är den första sedan Ryssland erövrade Krim, och den nuvarande krisen i Ukraina. Resultatet visar att 56 procent säger nej till Nato. Men också att 37 procent är för ett medlemskap. Bland Kristdemokraternas väljare är det 54 procent som säger ja, bland Folkpartiet och Moderaterna är summan ännu högre. Ändå är det väldigt svalt intresse bland partierna att faktiskt våga stå upp och säga att "jo, vi vill driva frågan om ett svenskt medlemskap". I ett sådant politiskt klimat blir en "konsekvensanalys av olika säkerhetspolitiska lösningar" närmast vågad ändå. Tyvärr.

Göran Hägglund har varit socialminister i åtta år. Och är det inte som komiker han är som allra bäst, så är det när han kommer till de mjuka frågorna. En äldreboendegaranti för de allra äldsta är ett ypperligt förslag. Lika så är förslaget om mer idrott i skolan. Även om det inte finns något som hindrar att skolorna gör just det redan i dag, helt utan lagstiftning.

Likt allt för många partiledartal under Almedalsveckan genom åren vågade heller inte Göran Hägglund fokusera för mycket. Talet spände över många områden, ofta med en giftig taggig ton mot oppositionen. Ja, nästan så att han lät som en oppositionspolitiker själv, och inte som en ledare för ett regeringsparti.

Precis så där som Socialdemokraterna lyckades göra till en ren konstform under sina många år som regeringsparti alltså.