Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens välriktade injektion

Fortsätt spara trots nya statliga pengar. Budskapet går till kommuner och landsting, trots 17 extra miljarder från staten på tre år. Det är inte rimligt med en lika expansiv investeringspolitik som den exempelvis Östersund har stått för under de senaste åren. Är det samhällskris måste även offentlig sektor dra in.

Regeringen skjuter alltså till 17 miljarder över tre år. Pengarna är välkomna. Samhällskrisen naggar på välfärden. Många kommuner har det jobbigt. Vissa knäar inför nedskrivna skatteintäktsprognoser.

Även Östersund tvingas jobba intensivt med sparplaner. Så även landstinget, där ett mastigt sparprogram nyligen presenterades.

I debatten har en ilsken opposition skällt över regeringens passivitet. Nu ger Allians för Sverige svar på tal. Sju miljarder skjuts till inför 2010 och för 2011 respektive 2012 vardera 5 miljarder kronor ytterligare. Totalt 17 miljarder och räknat från makttillträdet 2006 har den offentliga sektorn fått 28 extramiljarder.

Socialdemokraternas Thomas Östros ut sina pamfletter: ”För lite”. ”Varför inga pengar för 2009?” ”Regeringen använder sig av PR-trick”.

Hans opponerande ter sig skrattretande. Nu kommer pengarna, ändå är ingenting bra.

Visst är det förståeligt att en opposition i krisläge gnäller, men det här tar priset. Värre ändå blir det när Östros inför skuggbudgeten aviserar dubbelt så många miljarder till samma ändamål. Som vanligt sägs inget om finansieringen.

Ingen hade väl på allvar trott att regeringen skulle lämna offentlig sektor i sticket. Här kommer den utsträckta handen. Den är välriktad och innehåller lindring, även om utmaningarna för 2010–2012 fortfarande bara finns i osäker prognosform.

har regeringen hållit offentlig sektor på halster fram tills nu. Det har tvingat fram en nyttig krismedvetenhet. Den som vid tom börs per automatik får påfyllning behöver inte fundera på alternativ.

Nu har sparkreativiteten ställts på prov – inte enbart av ondo.

dämpas av regeringens positiva stimulanspaket. Välfärden säkras. Men regionala och lokala kommunal- och landstingspolitiker gör klokt i att fortsätta vända på slantarna. Krisen är långt ifrån över.