Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringsbesked som ger andrum

Det är bra att regeringen har samsats i regionfrågan. Men allra bäst är att vi därigenom får respit att resonera. Det blir tack och lov ingen regionbildning för Jämtlands del de närmsta åren.

Regeringsbesked som ger andrum
Det är bra att regeringen har samsats i regionfrågan. Men allra bäst är att vi därigenom får respit att resonera. Det blir tack och lov ingen regionbildning för Jämtlands del de närmsta åren.
Så mycket framgår av Alliansens debattartikel i DN i går. Inget kommer att forceras. Centern får igenom en tredje beslutsnivå med beskattningsrätt, det vill säga regionkommunerna. Dessutom ska myndigheter bättre anpassas till den regionkarta som slutligen blir resultatet. Det är viktiga besked som flyttar makten närmare människorna.
Mittregionens framtid är för närvarande på Kammarkollegiets bord som kommer att analysera huruvida inkomna ansökningar fyller kraven för att en förändring ska vara motiverad.
I vissa delar av landet kan storregioner vara det bästa, men på andra håll kan det bli aktuellt med andra lösningar, skriver de fyra partiledarna vidare och påpekar att politikens organisation är och förblir ett verktyg.

Just det skottet bör veta var det tar. För någon annan tolkning av det som Alliansen nu säger än att regiondiskussionerna på sina håll riskerar att missa målet, kan inte göras.
Vad finns till exempel för automatik i att befolkningen per kvadratmeter ökar för att ytorna slås ihop. Är sjukvårdens utmaningar det bästa argumentet hittills för en Mittregion, håller det knappast heller ända fram.
Och hur står det egentligen till med
legitimiteten och den folkliga förankringen för en sådan konstruktion?
Ska pådrivarna för en sådan lösning kunna få massorna med sig, krävs ett annat fokus. Därtill argument som riktigt övertygar - inte bara folket utan också Kammarkollegium och regering.
Mindre kartdebatt och mer idéer för utveckling av både ekonomi och demokrati krävs.
Nytänkande är viktigt, men det är desto viktigare att tänka rätt. Särskilt när det gäller så stora förändringar är noggrant bättre än snabbt.
Detta betyder dock inte att diskussionerna har skäl att stanna av. Tvärtom, Ansvarsutredningen kom till av en anledning. Sverige ska trots en åldrande befolkning klara jobb, välfärd och trygghet och då måste organisationen utformas på bästa sätt. Det gäller i ovillkorligen även vår del av landet.
Att ansökningarna från Halland och Gotland beviljas att bli regionkommuner kan kanske ses som prejudicerande för en tredje möjlig väg. En regionkommun av Jämtlands län är ett alternativ som åtminstone förtjänar att lyftas fram till granskning. Tar någon den chansen nu?