Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringsskiftet: 200 byts ut

Det liknar inte USA, där en attachéväska med kärnvapenkoderna överlämnas från avgående till tillträdande president.
Men regeringsskiftet i Sverige har sina små ritualer och förre utrikesministern Carl Bildt har skrivit ett brev.

På regeringskansliet har det pågått ett intensivt arbete med överlämningen från Alliansen till de rödgröna. Cirka 200 personer byts ut – ministrar, statssekreterare, politiskt sakkunniga och pressekreterare. Enligt flera medieuppgifter förstörs alla deras mobiler, datorer och surfplattor av säkerhetsskäl.

När Bill Clinton överlämnade Vita huset till George W Bush ryktades det att bokstaven W var bortplockad på datorer i Vita huset. Och det svenska regeringsskiftet 1976 – då S lämnade över till en M-, C- och FP-regering ledd av C-ledaren Thorbjörn Fälldin – har av veteranen Bildt beskrivits som ett praktexempel på hur man inte ska gå tillväga.

Inte bättre förr

– Det fanns inget överlämnande över huvud taget. Jag kommer ihåg när den dåvarande Fälldin-regeringen gick in på statsrådsberedningen så hade de (Socialdemokraterna) tagit med sig allting, inklusive referensbiblioteket, säger Bildt till TT.

Numera, säger han, har blocken ansträngt sig för att göra regeringsskiften så professionella och smidiga som möjligt.

– Vi har haft väldigt mycket överlämnande, speciellt på utrikes-, säkerhets- och Europapolitik som pågått under en betydande tid, faktiskt.

En hälsning

Bildt skriver på sin blogg att det i dag "tillträder en ny utrikesminister, och sätter sig ner bakom skrivbordet här. Vederbörande kommer att mötas av en hälsning med genuina välgångsönskningar från mig".

Vidare har det skrivits mängder av promemorior om akuta, aktuella och pågående frågor.

Efter konseljen på slottet hämtas så ministrarna av expeditionschefen på respektive departement som sedan tar med ministrarna till deras nya arbetsplatser och presenterar dem för personalen.