Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reggae med trombon, kärlek och jämska

– Reggae utan trombon är som kärlek utan kyssar.

Och trombon finns det gott om på P-Danjelsas nya album, ”Goffa”. P-Danjelsa, eller Torbjörn Persson som han egentligen heter, känns kanske bäst igen som toastande reggaemusiker med förkärlek för dialekter i allmänhet och jämska i synnerhet.

I kväll ställer han, tillsammans med sitt kompband Röttran, till med releasefest på O’Learys i Östersund och om drygt två veckor släpper han skivan som har tagit två och ett halvt år att färdigställa.

Som tålmodiga medproducenter står Robin Cochrane och Johan Sundström.

– Det är väldigt lång tid och jag har blivit ordentligt retad för att allt har dragit ut på tiden. Under lång tid har det varit tryggt att veta att Erica Skogen inte heller har släppt sin skiva som folk har pratat om så länge, men nu hann ju hon släppa en EP. Så det hjälps ju inte längre.

– Han är otroligt bra, han har stort tålamod med mig och får mig att slappna av i studion. Det är nog bara han som kan få mig att låta som Kakmonstret och Dunderklumpen när jag toastar.

– Ny reggae har en tendens att ständigt vilja använda sig av synthiga instrument, det ville jag undvika. Jag åkte till Skucku där de har en Hammondorgel, till Slandrom där de har en Farfisaorgel och så spelade vi in en del gitarrer i Stockholm. Sedan har jag fått göra samma sak med musikerna som ska spela en del av instrumenten, jag har fått åka dit de är för att spela in. Alla är i princip spridda för vinden.

– Jag har uppträtt i ganska många år, då hittar man folk som man gillar att jobba med och musiker har en tendens att sprida ut sig. Då får man åka till dem eller så får man passa på att boka in dem när de är hemma. Men, hur många är sugna på att ställa sig i en studio på juldagen eller under Yranveckan?

Men alla ansträngningar har slutligen lönat sig.

Det är inte mindre än 22 artister som medverkar på ”Goffa”. De har körat, lirat blåsinstrument och dragit stråkar över fiolsträngar. De har även hoppat in som duettpartners. Rigo i Infinite Mass och Junior National är två av dem som ska ha bidragit med strålande insatser på den fronten.

– Jag har lyckats få med varenda bra blåsare som finns i Jämtland. Det är jag otroligt tacksam för. Hade jag behövt betala dem hade jag antagligen inte haft råd med en enda, och det hade blivit svårt att välja.

– Det handlar till stor del om om tjänster och gentjänster. Man ställer upp och lirar på någons bröllop eller födelsedagskalas, det är det enda sättet att göra bra musik och samtidigt nära kulturlivet på häruppe. Det funkar mycket bättre än vad det gör i Stockholm där musiker tar 3 000 spänn per låt.

bra musiker i Jämtland, som det gör på många andra platser i landet. Enda skillnaden är att musikerna är färre här, det gör att alla känner varandra, men det gör också att man sällan kan leva enbart på musiken.

– Man kan lätt bli stressad av alla jamaicaner som gör en låt om dagen, låtar som gjordes för en vecka sen är gamla där. De vill gärna göra reggae med texter som handlar om orättvisor och svårigheterna att leva och det blir ju genast svårt att göra eftersom vi har det så himla bra här. Men jag har lyckats få med fyra orättvisor bland de tretton spåren som finns med på skivan.

Förutom att spela in sitt nya album, låta som kakmonstret och jobba som gitarrlärare hinner Torbjörn även med att vara pappa till en 3-årig son.

– Sen träffar han nya människor hela tiden, han frågar vad de spelar och om de inte spelar något instrument tycker han att de är jättekonstiga. Musik är mer en livsstil än ett jobb och barn är väldigt bra att på att anpassa sig, hade det inte varit för arbetstiderna så hade det varit ett idealiskt jobb.