Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regina får ett nytt liv i nygamla bion

Snart slår Bio Regina upp portarna för sin nya biograf på Prästgatan. Inför premiären utlovar föreståndare Johanna Gadd en fortsatt popcornfri bio och kvalitetsfilmer till en bredare publik.

Under några månader har ett stort renoveringsarbete, kombinerat med en flytt, ägt rum i centrala Östersund. Det är den ideella föreningen Folkets Bio Östersund som valt att lämna sina smått kultförklarade lokaler i Gamla Tingshuset. Biografen har hittat ett nytt hem i de lokaler på Prästgatan som tidigare huserat såväl Sandrews som Biostaden Grand.

Men än så länge är inte riktigt allt på plats.

– Lampetterna och glasdisken ska flyttas hit och entrén ska målas. Det ska fortsätta kännas som Regina, men ändå inte som vilken bio som helst, säger biografföreståndare Johanna Gadd när hon visar runt i föreningens nya hem.

Lokalerna, som rymmer två salonger, har varit biograf sedan tidigt 1980-tal. Nu när Regina monterat in sina splitternya stolar, med hållare för läskburken, har man i salong 1 plats för 86 stolar, och 34 stolar i salong 2.

– Vi har färre platser än vad Grand hade. Det beror på att stolarna har blivit större, säger Johanna.

Men även om biobesökarna har plats för sin läsk, kan de inte förvänta sig några popcorn till. Trots att det för bion är en ekonomiskt god historia:

– Nej, vi fortsätter att vara det popcornfria alternativet. Dels är det en praktisk fråga, med tanke på städning. Men det finns även de som tycker det är jobbigt med dofterna från varma snacks. Dessutom säljer vi bra av vår rättvisemärkta choklad, säger Johanna.

Nya biodukar är uppsatta i bägge salongerna, som även fått varsitt nytt ljudsystem. Biljettsystemet kommer att förnyas med möjlighet till försäljning via nätet och betalning med kort. Biljettpriserna kommer dock vara oförändrade.

Flytten innebär en stor ekonomisk satsning för föreningen, och allt har gjorts möjligt med stöd från bland annat Svenska Filminstitutet.

Biograferna som tidigare huserat i de här lokalerna brottades med att få ekonomin att gå ihop. Hur tänker ni kring det?

– Utmaningen är nu att nå ut till en större publik för att finansiera det här. Många säger att det känns bra att vi flyttar in i en ”vanlig” biograf. Jag tror den här platsen avdramatiserar besöket – då våra gamla lokaler i vissa fall anses som proggiga och pretentiösa, säger Johanna Gadd och fortsätter:

– Vi måste tänka annorlunda kring hur vi sätter våra tablåer och aktivt börja rikta in oss på målgrupper. Det här innebär en positionsförflyttning för vad Regina står för och vad vi kan göra. Som att vi under Yran hade en musikfilmsfestival, säger Johanna Gadd.

Premiäröppning fredag 22 augusti, med filmerna ”Turist” och ”Mimi & Grigris”.