Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Jämtland bör få del av vattenkraftens värden

För 15 år sedan, 1999, tog centerpartisten Per Söderberg i Östersund och socialdemokraten Hans Lundqvist i Ragunda initiativet till Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV).

Sedan dess kämpar vattenkraftskommunerna i skogslänen över partigränserna för att en rättmätig del av de stora värden som det strömmande vattnet genererar ska stanna i de kommuner/regioner som släppt till sina forsar för landets elförsörjning.

Att knappast något av de värden vattenkraften genererar stannar lokalt är absurt, bygdemedlen uppgår i hela landet bara till ungefär 110 miljoner kronor per år.

Samtidigt tog statskassan 2013 in hela 5,4 miljarder kronor (5 400 000 000) i fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningar, en kraftig höjning jämfört med året innan (3,7 miljarder kronor).

Från Jämtlands län gick förra året över 1 miljard kronor från vattenkraften till staten i fastighetsskatt. Enbart Ragunda, med nio stora vattenkraftverk i Indalsälven, bidrog med över en halv miljard kronor. Även Krokom, Strömsund, Åre och Härjedalen levererade ett 100 miljoner kronor eller mer till Anders Borg – och så fortsätter det även i år.

Så här kan vi inte ha det längre! Stockholmsperspektivet att se norra Sverige som en leverantör av billiga naturresurser, inte minst vattenkraft, måste en gång för alla förpassas till historien. Det koloniala tänkandet hör inte hemma i vår tid.

Under senare tid har vi glädjande nog sett positiva tecken när det gäller de här frågorna. Numera motionerar exempelvis enskilda riksdagsledamöter från nästan alla riksdagspartier för att berörda kommuner/regioner ska få behålla en del av vattenkraftens värden, men inget händer förstås förrän det finns en majoritet i parlamentet.

Från Centerpartiets sida har vi länge varit positiva till återföring från vattenkraften. Stämman i Karlstad förra året gick ett steg vidare och tog ett tydligt beslut om att skatterna på vattenkraften ska regionaliseras och fördelas inom respektive region. Nu gäller det att genomföra detta rättvisekrav i praktiken!

Som tidigare ordförande för FSV och riksdagskandidat i årets val är detta naturligtvis en av de viktigaste frågorna jag arbetar för att förverkliga.

Från 2015 får länet ett ökat självbestämmande när region Jämtland blir verklighet. Ska länet och dess kommuner få bättre förutsättningar för framtiden är det viktigt med resurser. Del av de värden som vattenkraften skapar skulle självfallet ge bättre utvecklingsförutsättningar.

Erfarenheterna från Norge visar att vattenkraftsmedlen är en av de absolut viktigaste åtgärderna för att ge hela landet goda möjligheter att växa.

Urbanisering är ingen naturlag. Det är dags för en politik som ger norra Sverige bättre möjligheter att ta vara på sina konkurrensfördelar; god miljö och gott om plats!

Håkan Larsson (C)

riksdagskandidat, styrelseledamot i Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel