Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Jämtland Härjedalen kan inte konkurrera med lönerna hos bemanningsföretagen

Region Jämtland Härjedalen jobbar med en rad åtgärder för att bli en attraktivare arbetsgivare. Men att konkurrera med lönerna hos bemanningsföretagen är inte aktuellt.

Under 2015 ökade specialistsjuksköterskornas löner med 4 procent inom Region Jämtland Härjedalen och beträffande barnsjuksköterskorna ligger deras löner inte dåligt till vid en jämförelse med andra regioner och landsting. Det säger Annica Sörensdotter, personaldirektör hos Region JH.

– Barnsjuksköterskorna hos oss ligger inte bäst till i landet lönemässigt, men vi ligger strax över mitten.

Sjuksköterskor och läkare som jobbar för bemanningsföretag har betydligt högre lön än kollegorna som är fast anställda hos regioner och landsting. Annica Sörensdotter har förståelse för önskemålen från de regionanställda om högre lön, men mot bakgrund av den mycket bekymmersamma ekonomin går det inte att göra några stora generella höjningar.

– Vi vill att våra sjuksköterskor ska ha en bra lön och en bra arbetsmiljö, men vi kan inte möta konkurrensen från bemanningsföretagen med lön. Vi har den ekonomiska situation vi har.

Regionledningen jobbar med ett antal åtgärder för att bli en attraktivare arbetsgivare, både för att kunna behålla personal och för att kunna rekrytera nya medarbetare. Här finns lönen och löneutvecklingen med som delar av en helhet. Annica Sörensdotter berättar att ett arbete pågår för att utveckla karriärvägar för sjuksköterskor och undersköterskor.

– I nästa steg ska vi sätta lön på karriärvägen. När man går från det ena steget till det andra ska det synas i lönekuvertet. Det är något som vi planerar att sätta i sjön till hösten.

Bättre arbetstider och ökade möjligheter till återhämtning är något som ofta återkommer bland personalens önskemål. Många av barnsjuksköterskorna på barnkliniken vill exempelvis att det inrättas nattjänster där 75 procents tjänstgöring lönemässigt skulle räknas som heltid.

Annica Sörensdotter berättar att akuten på Östersunds sjukhus snart ska börja med en ny arbetstidsmodell som kanske kan bli aktuell även på andra avdelningar framöver. Det hela går ut på att nattpasset ska vara tio timmar långt, men räknas som tolv timmar.

– Det gör att de snabbare kommer upp till sin veckoarbetstid, säger Annica Sörensdotter.

Läs mer:…

Beslut taget om kraftigt höjda patientavgifter i regionen

Vårdnära service har en viktig roll i arbetet på sjukhuset

Virtuellt hälsorum invigdes i Stugun – patienter kan undersöka sig själva