Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Jämtland Härjedalens regionråd: ”Fjärrstyr flygledningen från Jämtland istället för Stockholm”

I en skrivelse till Luftfartsverket, infrastrukturminister Tomas Eneroth och näringsminister Mikael Damberg, riktar Region Jämtland Härjedalens regionråd hård kritik mot Luftfartsverkets planer på att fjärrstyra Åre Östersund Airport från Stockholm.

Den 23 november blev det klart att Åre Östersund Airport, Kiruna Airport, Umeå Airport och Malmö Airport kommer att fjärrstyras från Stockholm. Nu kritiserar regionråden Robert Uitto (S), Susanné Wallner (M) och Eva Hellstrand (C) beslutet.

– Det är djupt oroande att Luftfartsverket å sin sida arbetar för att centralisera högkvalificerade tjänster till Stockholm, samtidigt som regeringen verkar för att utlokalisera fler statliga jobb till andra delar av Sverige. På så sätt underminerar Luftfartsverket regeringens ambitioner, skriver Robert Uitto (S), i ett pressmeddelande.

I skrivelsen menar regionråden även att den nya tekniken inte alls behöver innebära att fler arbetstillfällen flyttar till Stockholm.

– En av fördelarna med den nya tekniken är att lokalisering av ny eller omstrukturerad verksamhet kan ske på helt andra ställen. En lokalisering av den nu beslutade centraliserade flygledningen till vår region skulle ge stora fördelar för såväl Luftfartsverket som Region Jämtland Härjedalen, skriver Susanne Wallner (M), i pressmeddelandet.

Regionrådens förhoppning är att både Luftfartsverket och regeringen ska vara öppna för att lokalisera flygledningen för de berörda flygplatserna till Jämtland istället för till Stockholm.

Mer läsning:

DEBATT: Kalle Olsson (S): Beslutet om att fjärrstyra flygplatsen kan vara förhastat

DEBATT: Centern: Ompröva beslutet att fjärrstyra Åre Östersund flygplats!

INSÄNDARE: Terese Bengard: Inga högljudda protester när flygledarjobben flyttas åt "rätt" håll