Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Jämtland närmar sig allt mer

Efter 20 år av politiska snubbelstenar och dikeskörningar ser det verkligen ut att bli ett regionfullmäktige för Jämtlands län, från årsskiftet.

Regeringen har sagt slutgiltigt ja genom att besluta att skicka en proposition till riksdagen.

Annons

Om en majoritet i riksdagen säger ja till förslaget så kommer höstens val till landstingsfullmäktige i Jämtlands län, Östergötland och Kronoberg att bli ett val till en församling som från 1 januari får döpa om sig till regionfullmäktige, och vars styrelse ändrar namn från landstingsstyrelse till regionstyrelse.

Regionförsamlingen ersätter därmed det indirekt valda Regionförbundet Jämtland som leds av regionrådet Robert Uitto (S) som även är landstingsråd och förste vice ordförande i landstingsstyrelsen.

– Den nya regionen kommer att bli ett kraftfullt instrument för att främja jobb och utveckling i Jämtlands län, säger Robert Uitto i ett pressmeddelande.

– Regionfrågan har varit ett riktigt maratonlopp, om man ska tala i löpartermer. Nu närmar vi oss upploppet. Både hos Regionförbundet och landstinget pågår förberedelserna för att skapa en smidig övergång till den nya organisationen.

Men redan i början av 1990-talet var Jämtlands län på väg att bli Sveriges första region med utökat självstyre och betydande maktövertagande från staten i form av länsstyrelsen.

Alla politiska partier i Jämtlands län hade skrivit på en ansökan om att få bilda ett regionfullmäktige.

Problemet var att det var landstingspolitiker som ledde partiernas länsorganisationer. Kommunpolitikerna gjorde uppror.

Det dåvarande kommunalrådet Sture Hernerud (S) i Krokom och kommunalrådet John-Bruno Jakobsson (C) i Åre for tillsammans med landshövding Sven Heurgren till regeringskansliet i Stockholm och uppvaktade mot en regionbildning.

Efter det spräcktes nya regionplaner flera gånger av att kommunpolitiker i ett eller flera partier igen satte käppar i hjulen, eller att något eller några partier hoppade av.