Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region med Västernorrland kan gå i stöpet

Regionen Jämtland-Västernorrland kan gå i stöpet på grund av det tveksamma ja-beslutet i landstingsfullmäktige.

– Det har blivit mer komplicerat, säger statens utredare Mats Sjöstrand.

– Vi trodde landstingen ville gå ihop. Nu är det oklart vad beslutet innebär egentligen, säger Mats Sjöstrand.

Han och övriga i utredningen ställer sig frågande till vad landstingsfullmäktige i Jämtland vill i regionfrågan.

– Vi visste att det var en del saker kvar att göra som att fråga vad varje kommun tycker. Det har att göra med förankringen av viljan att bilda region. Vi visste också att det är en del ekonomiska frågor att reda ut. Vad det här betyder måste redas ut.

Mats Sjöstrand ska under fredagen träffa länspolitikerna Robert Uitto (S) och Maria Söderberg (C) och diskutera läget i regionfrågan.

Om den tänkta tidtabellen skulle hållas var planen från respektive landstingsledning att likalydande beslut skulle tas i landstingsfullmäktige. Västernorrland tog sitt i juni och Jämtland skulle ta sitt i november. Att då landstingsfullmäktige i tisdags beslutade att först om ett år ta ett slutligt beslut ställer planerna på ända.

Mats Sjöstrand som leder den statliga utredningen kring nya regioner ska nu i december eller början av januari vara klar med sin bedömning av förutsättningarna.

Till SVT:s Jämtlandsnytt säger Mats Sjöstrand det blir svårt att lämna ett förslag till regeringen nu.