Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Mitt – det naturliga regionvalet

Sveriges regering har gett klartecken för bildande av regioner i Sverige. Dessa regioner kommer att ersätta dagens landsting och i flera fall omfatta flera av dagens landsting och kommuner.

Annons

Jämtlands läns landsting och Sundsvalls och Ånge kommuner har ansökt till regeringen om att bilda Region Mitt. Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands läns landsting, förutom då Sundsvall och Ånge kommuner, har ansökt till regeringen om att bilda Region Norr. Dessa regioner kommer då formellt att kallas regionkommuner.

Med anledning av att Region Mitt och Region Norr klyver en arbetsmarknadsregion, gränsen skulle gå mellan Sundsvall och Timrå, har regeringen gett Kammarkollegiet i uppdrag att granska de två ansökningarna och begära in förtydliganden och ytterligare argument i frågan.

Detta för att hitta en bättre lösning av gränsdragningsfrågan, där gränskommunerna måste ta ställning till vilken region de vill tillhöra.

Till detta vill man ha in mer underlag för hur regionerna ska tänkas fungera enskilt och i förhållande till varandra i framtiden.

Kammarkollegiet ska därefter utreda om bildandet av regionkommuner med de tänkta nya geografiska avgränsningarna kan antas medföra bestående fördelar.

Man anger att det inte utan starka skäl ska bildas regionkommuner med mindre än en halv miljon invånare samt att arbetsmarknadsregionerna, så som de beräknas se ut 2030, utgör byggstenar i indelningen och att dessa inte bör delas utan att mycket starka skäl föreligger.

Jämtlands läns landsting samt Sundsvalls och Ånge kommuner ser en stor fördel i att den tänkta Region Mitt kommer att vara en region där avståndet mellan medborgare och den nya regionens politiker inte ökar utan att delaktigheten kring regionens utveckling kan stärkas. Vi kan konstatera att det råder en stor politisk enighet bland oss som verkar för Region Mitt samt bland de medborgare vi möter att en region ska vara geografiskt hanterbar.

Den nuvarande tänkta indelningen kan dock bli bättre. Vi vill helst undvika en regiongräns som delar Norrlands största arbetsmarknadsområde. Vi ser gärna att ytterligare kommuner ansluter sig till Region Mitt så att vi närmar oss Region Hallands invånarantal på cirka 290 000 invånare.

Landstinget Västernorrland vill inom kort ha svar från berörda kommuner om vilken region de vill tillhöra. Vi från Region Mitt hoppas att vi då skall vara det naturliga valet för fler kommuner än de som nu angett att de vill bilda en gemensam regionkommun här i mellersta Norrland. Vi tar emot Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Hälsinglandskommunerna med öppen famn.

Men oavsett var den kommande regiongränsen blir så skall vi verka för medborgarnas bästa.

Region Mitt - ett naturligt val för medborgare i mellersta Norrland !

Sten-Ove Danielsson (s)   
Reinhold Hellgren (c)   
Robert Uitto (s)   
Gunilla Hedin (s)
Ledamöter i Mittstyrelsens arbetsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel