Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regional utveckling viktigt för landsbygden

Annons

debatt Sverige är ett av de länder i världen där urbaniseringen gått snabbast. Många menar att detta är en positiv utveckling då man anser att tillväxt och utveckling kräver geografisk koncentration av människor och andra samhällsresurser.

Vissa menar att växande städer är en förutsättning för att landsbygden ska utvecklas. Men det finns inte mycket som talar för att en geografiskt avlägsen glesbygd påverkas av utveckling i städerna.

Även om man inser att urbaniseringen leder till en glesare landsbygd så rättfärdigas utvecklingen med att det är ett fritt val att flytta till städerna. Men är valet att lämna lansbygden så ”fritt”?

Det fattas en mängd beslut som påverkar var människor väljer att bosätta sig. Beslut inom arbetsmarknads-, utbildnings- och regionalpolitik som ofta gynnar centralisering.

Professor Charlotta Mellander har visat att 86 procent av Sveriges kommuner har en större utflyttning av ungdomar än de har inflyttning. Samtidigt uppger en stor andel ungdomar, 35 procent, att de föredrar att bo, utbilda och arbeta på landsbygden.

Ändå dräneras landsbygden på unga människor. Alltför många känner sig tvingade att flytta på grund av begränsade möjligheter till jobb och utbildning.

Men vi har stora möjligheter att påverka utvecklingen. En förutsättning är att vi slutar fokusera på problem och i stället stödjer den utvecklingspotential som finns. Här finns naturresurser, innovativa människor och ett antal starka kompetensmiljöer.

Akademi Norr är en av regionens kompetensmiljöer som under 15 år arbetat med kompetensförsörjning. En förutsättning för en gynnsam utveckling är att vi kan tillfredsställa näringslivets och den offentliga sektorns kompetensbehov.

Vi tror att en viktig framgångsfaktor är att stärka och utvidga Akademi Norrs akademiska nätverk så att regionens behov av akademisk utbildning och vetenskaplig kompetens säkerställs.

Vi är övertygade om att vi måste våga utveckla och testa alternativa regionala utvecklingsstrategier. Strategier som bygger på platsoberoende nätverk hellre än på centralisering. Ökat samarbete mellan företag, sociala innovatörer och forskningsmiljöer har potential att på betydande sätt påverka regionens näringsliv och arbetsmarknad.

Den 17–18 juni träffas vi för att diskutera hur vi tillsammans kan förändra den rådande trossatsen att urbanisering och centralisering är den enda vägen till utveckling och tillväxt.

Elisabet Lassen (S), kommunalråd, Sollefteå, Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunalråd, Arjeplog, Lotta Åman (S), kommunalråd, Arvidsjaur, Greger Lindqvist (S), kommunalråd, Dorotea, Gudrun Sjödin (S), vice kommunalråd, Kramfors, Lilly Bäcklund (S), kommunalråd, Lycksele, Martin Noréhn (S), kommunalråd, Malå, Mikael Lindfors (S), kommunalråd, Norsjö, Caisa Abrahamsson (S), kommunalråd, Sorsele, Tomas Mörtsell (C), kommunalråd, Storuman, Susanne Hansson (S), kommunalråd, Strömsund, Åke Nilsson (S), kommunalråd, Vilhelmina, Peter Lindström (S), kommunalråd, Åsele

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel