Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionbeslut som omprövas nästa år

En stor majoritet i landstingsfullmäktige beslutade i kväll att ansöka om att bilda en region tillsammans med landstinget i Västernorrland. Men om ett år ska ansökan överprövas.

Centerns gruppledare Marianne Larm-Svensson förklarade det så här:
– Vi tycker att en förlovning är okej. Men vi vet inte om vi ska gifta oss förrän vi har sett hemgiften.
Hon var aktiv i de politiska förhandlingarna som ledde fram till att hon lade två tilläggsyrkanden och att Socialdemokraternas regionman, landstingsrådet och regionrådet Robert Uitto, lade ett tilläggsförslag som antogs.
Det innebär att regionfrågan både ska följas och diskuteras under resten av det här året och nästa år, och att ett nytt ställningstagande ska göras när det så att säga finns fler papper på bordet.
Landstingsfullmäktige i november nästa år är det troliga beslutssammanträdet.
– Det kan jag gissa, sa Robert Uitto.
Även Centerns tilläggsförslag infogades i beslutsförslaget.
• De båda landstingens verksamheter och ekonomi ska vara i god balans innan det sker en sammansmältning till ett landsting.
• Regeringen ska ge besked om att den nya regionens invånare inte kommer att straffas genom att kommunerna och storlandstinget får en sänkt skatteutjämning.
Med röstsiffrorna 40 ja, 9 nej och 6 frånvarande så gav landstingsfullmäktige uppdraget till landstingsstyrelsen att arbeta vidare för att landstingen i Jämtland och i Västernorrland slås samman till en så kallad regionkommun.
Det ska ske från 1 januari 2015. Även Regionförbundet i Jämtlands län ska ingå i det nya regionorganet.
Tisdagskvällens beslut kommer nu att lämnas vidare till regeringens regionutredare Mats Sjöstrand och ingå i det betänkande som han lämnar till regeringen i början av nästa år.
Tidigare har landstinget i Västernorrland röstat ja till att slå sig samman med Jämtlands läns landsting.
Sannolikt i början av hösten 2012 kommer regeringen att lägga sitt förslag till ny regionindelning, bland annat omfattande Jämtlands län och Västernorrland.
Det var enbart moderaterna, de 9 av 11 som var kvar vid omröstningen, som röstade nej till att gå vidare med bildandet av en Mittnorrlandsregion från kust till fjäll.
– Jag kan inte ställa upp bakom det här förslaget förrän jag känner att jag har befolkningen med mig, sa Jan-Olov Andersson (M) och förespråkade breda diskussioner följda av en folkomröstning.
– Vi lyfter blicken till 2019, sa partikamraten Susanné Wallner.
Men moderaterna fick hård kritik från företrädare från de andra partierna, för att inte ha engagerat sig i frågan.
– Ni vill både äta kakan och ha den kvar. Det är modiga partier som går till beslut i svåra frågor, sa miljöpartisten Owen Laws.
Miljöpartiet, Vänstern och Folkpartiet gjorde gemensam sak med S och C och röstade ja.