Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regiondiskussion med få faktaanalyser

Våra landstingspolitiker for i september–oktober runt i länets alla kommuner och pratade sig varma för ett samgående med Västernorrland. Tyvärr mottogs inbjudan till alla dessa träffar endast av ett 100-tal personer totalt.

Sannolikt berodde det dåliga deltagandet på att regionfrågan inte är allmänt känd för länets invånare, eller att det som vanligt inte är någon idé att bry sig då det redan är klart. Politikerna lyssnar ändå inte.

Att regionbildningen ska utgå ifrån ett underifrånperspektiv struntar man blankt i. Inbjudan skedde dessutom via en annons vars storlek och utformning inte torde varit ägnad att synas.

Hade ni andra 126 550 jämtar och härjedalingar kommit till dessa träffar, så hade ni exempelvis fått höra Robert Uitto (S) påstå att det för Östersundsregionens näringsliv blir positivt att ligga mellan två större befolkningscentra, Trondheim och Sundsvall.

Varför detta skulle bli bättre efter ett samgående med Västernorrland fick vi aldrig veta.

Redan i dag ligger vi ju där vi ligger, mitt emellan nämnda städer.

Harriet Jorderud (S) känner sig säker på att vårt sjukhus inte kommer att påverkas negativt av ett samgående med Västernorrland, utan att hon redovisar varför hon kan vara så säker på detta.

Monalisa Norrman (V) säger sig ha någon form av konsekvensanalys utan att den kan redovisas.

Listan med exempel på obesvarade frågor och påståenden skulle dessvärre kunna göras mycket längre.

Debatten kring regionfrågan tycks nu dessbättre ha kommit igång i våra tidningar där många efterlyser en djupare analys av vad ett samgående med Västernorrland innebär.

Tyvärr syns de politiker som förespråkar en regionbildning med Västernorrland rätt lite i denna debatt. Beror detta på att ni, när fakta ska upp på bordet, inte har något faktamaterial att redovisa?

Om ett samgående med Västernorrland blir fel så riskerar ni politiker inget personligen.

Det värsta som kan hända er är att ni inte blir omvalda, vilket inte är särskilt dramatiskt då det förr eller senare ändå inträffar.

Ni kan ju som politiker också alltid säga att ni inte visste varför en ny region skulle bildas.

Jag lovar att först då kommer ni att bli trodda.

Bengt Åsengård, Framtid för Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel