Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen ber företag om hjälp med skydd: ”Om vi bara kan få in tio masker till så kan det göra stor skillnad”

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Regionen har samlat in hundratals skyddsmasker för att de ska räcka till när vården blir som mest ansträngd av coronaviruset. Nu vädjar de till länets företag att sälja alla skyddsmasker de har till dem.
– Vi vet ju inte exakt hur många vi kommer att behöva, säger Thomas Drevhammar som är överläkare på Intensivvårdsavdelningen.

Region Jämtland Härjedalen kraftsamlar nu för att samla ihop den skyddsutrustning som kan komma att behövas när antalet intensivvårdade patienter smittade av covid-19, ökar.

I fredags fick man in 285 skyddsmasker av modellen skyddsmask 90 av räddningstjänsten, man har sen tidigare över hundra stycken av samma sort.

Den modellen täcker hela ansiktet och går att återanvända. Men den passar inte alla. De som använder glasögon kan inte använda skyddsmask 90, utan behöver en som bara täcker nedre delen av ansiktet.

– Sådana masker används egentligen inte inom vården, utan snarare av till exempel byggarbetare och lackerare, säger Thomas Drevhammar.

Om valet är mellan en gammal lackeringsmask och ingen mask alls, så använder vi ju såklart masken

Regionen har hittills fått in 80 munskydd av den typen, men enligt Thomas Drevhammar vill man få in så många man kan till regionens ägo.

– Vi har dammsugit länet, men om vi bara kan få in tio masker till så kan det göra stor skillnad, säger han.

I vanliga fall använder man engångsmunskydd vid vård nära patienter som riskerar smitta personalen. Men de skydden vill man spara på i störst möjliga mån.

Nu ska personalen på intensivvårdsavdelningen få varsitt, personligt munskydd.

– På andra ställen i landet har vi hört att man blivit tvungen att sterilisera engångsmunskydd för att det är så stor brist, säger Thomas Drevhammar.

I nuläget tar man bara in skyddsmasker som är oanvända i obruten förpackning, men det skulle kunna ändras, enligt Thomas Drevhammar.

– Eftersom det är vård det handlar om, är det ju bäst om en mask inte använts inom lackering innan, men de går att sanera. Om valet är mellan en gammal lackeringsmask och ingen mask alls, så använder vi ju såklart masken.

Joakim Nyberg är säljare på företaget Ahlsell, som precis skänkt tio skyddsmasker till regionen.

– De är nog belastade som de är, så vi gör vad vi kan för att hjälpa till. Det är vården som är i behov av skyddsmaskerna nu, där gör de störst nytta, säger han.

Den som har möjlighet att hjälpa vården, kan registrera sig på regionjh.se/hjalpvarden.

Läs också: Så ska vårdpersonal skyddas i coronakrisen – får skyddsutrustning från Räddningstjänsten: ”De som arbetar nära patienten ska använda maskerna”