Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen ska växa med sportens hjälp

VM-dubbeln 2019 är en chans inte bara för alpin skidåkning och skidskytte. Evenemangen kan lyfta Jämtland som region. Det hävdar Åres nytillträdde VM-general Niklas Carlsson, som ser goda tillväxtmöjligheter nu och framåt.

Annons

Internationella idrottsmästerskap handlar mest om sport. Men VM-dubbeln i Åre och Östersund 2019 sänder även ut andra viktiga signaler: Här finns framtidstro. Här händer saker. Jämtland har något att erbjuda. Sporten kan här utgöra utmärkta hävstänger för ökad tillväxt.

– I den urbaniseringsvåg som går väldigt snabbt här i Sverige är det viktigt att ha någonting annat att erbjuda. Jag tycker att världsmästerskap i både alpin skidåkning och skidskytte 2019 visar att länet vill någonting. Omvärlden noterar att vi finns och inte sitter med armarna i kors. För tillväxt och möjlig inflyttning, både av företag och av människor är det här betydelsefullt, konstaterar Niklas Carlsson.

Nu är inte Åres VM-general så naiv att han inbillar sig att sportevenemangen i sig självt skapar guld och gröna skogar för Jämtland som län.

– Givetvis är det främst Åre och Östersund med omnejd som drar störst nytta av det som händer 2019. Men vi i den alpina VM-organisationen har sagt att vi vill dela med oss av våra tankar, visioner och kunskap även till andra här i regionen. Vi vill göra det här i samråd. Det ska ske inte bara med skidskyttet i Östersund specifikt, utan tillsammans med både näringsliv och det offentliga. Förhoppningsvis kan det innebära att även orter utanför VM-samhällena får del av VM-kakan. Jag vet inte exakt hur, men vi vill försöka bredda konceptet på regional nivå, fortsätter Niklas Carlsson.

När först Åre och därefter Östersund båda fick VM inom loppet av tre månader, erkänner Niklas Carlsson att han fick lite ångest.

– Jag tänkte, klarar vi det här eller blir anspänningen för hög med dubbla evenemang inom loppet av några veckor. Men sen funderade jag om och ser nu bara fördelar. Det finns mycket där VM-orterna kan dra nytta av varandra och spara pengar via synergier.

För Åre är VM en affär på 400-450 miljoner kronor. Näst ett olympiskt spel är de alpina mästerskapen vinteridrotternas stora dragplåster med 600-700 miljoner TV-tittare. Det finns alltså guld att gräva, samtidigt som ett VM drar kostnader.

– Rättigheter i olika former, både för TV och annat genererar cirka 70 procent av våra intäkter. Sett till det är mästerskapet ingen stor riskfaktor. Ändå kan vi naturligtvis inte sitta och rulla tummarna. Här krävs mycket av marknadsförings- och sponsorarbete.

VM-generalen nämner publikens betydelse. Om att den måste öka, för att ge VM:et en positiv ansiktsbild till övriga världen.

– Halvfulla målfållor är ingen stämningshöjare. Där måste vi jobba hårt för att få större publiktillströmning än 2007, inte minst under vardagstävlingarna.

Mästerskap drar investeringar, så också denna gång även om mycket i Åre är gjort sedan 2007. Men ett nytt center för media ska det bli nedanför målfållan till en kostnad av 40-50 miljoner kronor.

– Det krävs en detaljplanändring för det bygget. Där är vi inte ännu, men vi har sneglat på nybygget i Östersund och vill ha någonting liknande, konstaterar Niklas Carlsson.