Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen ville låta sponsorer betala för satsningen på internationella kvinnodagen

Region Jämtland Härjedalen vill köra ett nytt seminarium på internationella kvinnodagen för att uppmärksamma att det ännu inte är jämställt i världen. Några pengar finns dock inte avsatta.
Tanken var att få frivilligorganisationerna att sälja sponsorpaket. Men där var intresset svalt och regionens egna regler sätter nu stopp för sponsringen.

Annons

Regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg (S) tog förra året initiativ till att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Det skedde på Storsjöteatern där ideella organisationer fick chansen att synas och där det hölls olika föreläsningar. Arrangör var Region Jämtland Härjedalen.

I år vill regionen upprepa förra årets koncept. Men det finns inga pengar avsatta till evenemanget.

– Förra året så fick de som hade någon form av scentid bidra med en liten slant. Vi satte beloppet lågt för att alla skulle kunna vara med, säger Anna Ebenmark, mångfaldsstrateg och ansvarig för Region Jämtland Härjedalens arrangemang för 8 mars.

Idén väcktes att få sponsorer att bekosta årets arrangemang. Men regionens jurist satte snabbt upp ett varningens finger om att det gäller att vara extremt tydlig kring sponsring och vilka signaler det sänder. Trots detta rullade planerna på med sponsringen.

Tanken var att sälja fem olika sorters sponsorpaket som låg i pris på 2 000 kronor upp till 15 000 kronor. I de dyrare paketen ingick det att företagen/organisationen skulle få föreläsa i en halvtimme om sitt eget jämställdhetsarbete.

I de två dyraste paketen fanns också med att Margareta Winberg och Anna Ebenmark skulle komma ut till sponsorn och informera eller utbilda i jämställdhet.

Det stod snart klart att det var de ideella organisationerna, såsom politiska partier, Kvinnojouren, FN:s lokala kvinnoförening UN Women och Folkuniversitetet, som skulle sälja sponsorpaketen. Det var inte möjligt för regionens anställda att inom ramen för sina tjänster ta kontakt med sponsorer.

Men bland de ideella organisationerna var intresset inte särskilt hett. Det fanns många frågetecken kring hur exempelvis de skulle avgöra vilka som var lämpliga att få föreläsa om sitt jämställdhetsarbete. Och det fanns tankar på om varför regionen inte vill satsa egna pengar på arrangemanget.

Ute på regionens hemsida ligger det kvar information om sponsorpaketen. Men den finansieringsformen ska nu vara stoppad och det ska vara på väg att antas skärpta direktiv för sponsring.

– Vi ska inte ha några sponsorpaket. Vi får inte jobba på det sättet. Vi försöker nu hitta andra lösningar för finansieringen, säger Anna Ebenmark.

Regionen kommer fortfarande inte att gå in med pengar i evenemanget.

– Det ekonomiska utrymmet är begränsat. Ekonomin är ansträngd och det är klart att det inte finns så mycket utrymme för att arrangera något stort event, säger Anna Ebenmark.

Hon berättar att hoppet nu står till att regionen får fungera som samordnare medan villiga aktörer i evenemanget får bekosta själva innehållet.

– Det blir ungefär samma upplägg som förra året. Vi samarbetar med andra aktörer och myndigheter. Om en myndighet vill ha en egen programpunkt så får de finansiera föreläsaren, säger Anna Ebenmark.

I dagsläget är inte någon programpunkt klar. Det enda som är klart är att det är tänkt att internationella kvinnodagen ska uppmärksammas 6 mars på Storsjöteatern.

ÖP har sökt Margareta Winberg för en kommentar.

Läs mer:

Stanna eller flytta? Feministiskt dilemma på rosa dag

Ingrid har en vision om allas lika värde

Så ser jämställdheten ut i länet

Annons