Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionledningen i öppen vädjan till påskturisterna: ”Tänk efter före”

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Under måndagen tog region Jämtland Härjedalens företrädare till orda och vädjar till alla de turister som planerar att besöka länet under påsken att tänka igenom noga om det verkligen är värd riskerna.

Att dämpa spridningstakten av covid-19 i landet är ytterst viktigt. Det understryker nu regionen i sitt brev till allmänheten. Alla måste dra sitt strå till stacken för att hjälpa till att hushålla med vårdens resurser.

Regionen trycker på hur viktigt det är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer i sin uppmaning, som är undertecknad av Hans Svensson, regiondirektör och Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vidare framhåller de att det är viktigt att reflektera även över följande saker.

Smittrisk

Om du hållit sig isolerad på din hemort så överväg noga om du nu ska bryta denna för det finns risk att smittas av viruset under din fjällsemester. Påsken gör att många människor från olika delar av landet samlas på samma plats och på så sätt så löper man en ökad risk av att drabbas av smittan

Det är inte realistiskt att utgå från de nu aktuella siffrorna angående smittrisk när du överväger huruvida du ska åka på din påsksemester eller inte. Dessa siffror kommer att förändras omedelbart då människor från andra delar av landet samlas på en och samma plats.

Vårdutbud

Vården i Jämtlands län blir normalt sett hårt belastad under en vanlig påsk i och med tillströmningen av besökare till länet. Med den pågående pandemin så har trycket mångdubblats.

Dessutom kommer angränsande län eller länder, i detta fall Norge, inte vara tillgängliga för avlastning i krissammanhang. Detta då även de är under hårt tryck med anledning av smittan.

Regionen framhåller också att man ska tänka på den personal som arbetar inom vårdsektorn. De utsätts för större risk för smitta om det blir en stor tillströmning av turister från andra delar av landet. Dessutom kommer bemanningen på vårdinrättningarna att vara påverkad av det nuvarande sjukdomsläget.

Till sist skriver regionen att fokus kommer vara på de patienter som är i störst behov av vård.

Prio ett kommer att vara coronasmittade som har andningsproblem och akuta sjukdomsfall som exempelvis hjärtproblem, olycksfall och cancerpatienter. Det innebär att de kommer vara tvungna att prioritera ner annat, skriver regionens företrädare slutligen i sitt brev.