Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionmiljoner till skidtunnel

Regionförbundet Jämtlands län har beslutat satsa upp till 7,8 miljoner kronor på en skidtunnel inne i Gällöberget.

– Det är jätteroligt, säger Bent Flykt som är kommunchef i Bräcke.

Han är även ordförande i styrgruppen för projektet Midsweden Skipark. Det handlar om att bygga om delar av det gamla militära tunnelsystemet i Gällöberget till ett 1,4 kilometer långt längdspår där det ska gå att åka både klassiskt och fristil året runt.

Med hjälp av kylrör och annan kylning ska det skapas permafrost och ett par minusgrader inne i berget.

Tanken är att bergsspåret ska användas från midsommar fram till mars varje, förhoppningsvis från sommaren 2016.

Bengt Flykt berättar att det inne i berget i somras aldrig var varmare än 9 grader även under värmeböljorna i somras med upp till 30 grader utomhus, och då är det inte mer än lite drygt 10 grader att kyla ned.

Den 11 juni i år beslutade Bräcke kommunfullmäktige att anslå maximalt 9 miljoner kronor till spåret som är kostnadsberäknat till ungefär 34 miljoner kronor.

Detta utifrån att det indirekt valda Regionförbundets styrelses beslut om maximalt 7,8 miljoner kronor ska vara ungefär 23 procent av totalkostnaden.

"Jämtlands län är sedan länge känt för att satsa på idrottsarrangemang och träningsmöjligheter. En skidtunnel i Bräcke stärker ytterligare kommunens och regionens attraktionskraft att kunna locka fler besökare till vårt län", säger i ett pressmeddelande Robert Uitto (S).

Han är styrelseordförande i Regionförbundet som 1 januari 2015 ersätts av det direktvalda Region Jämtland Härjedalen.