Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionorganisation får inte bli för stor

Jämtland och Härjedalen ska få bilda egen region 2015. Det är en väldigt viktig händelse i landskapens historia som vi alla måste försöka förstå vad det innebär.

Organisationen måste byggas från grunden efter de behov som föreligger. Den får framför allt inte bli för stor.

Man kan jämföra med att bygga ett hus – man bygger inte taket först. Men om man överför nuvarande administration från landstinget och regionförbundet, omkring 600 och 200 tjänster, så byggs organisationen uppifrån, alltså taket först.

Rimligtvis måste det finnas möjligheter till en förändring och därmed en avsevärd kostnadsminskning i ett landsting som år efter år går med rejäla underskott.

Tar man dessutom hänsyn till den upparbetade pensionsskulden som uppgår till 2,5 miljarder kronor, då är det riktigt illa. Vi står inför en krissituation i vårt landsting. Kan det bli föremål för en tvångsförvaltning?

Det krävs rejäla insatser för att för anpassa storleken på administrationen i den nya regionen.

För att detta ska vara möjligt får absolut inte partipolitiken råda utan det måste ske i samförstånd och sunt bondförnuft måste användas.

Vi tillsammans måste vara med och påverka vår gemensamma framtid i den nya regionen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel