Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regler för bussresor till Jamtli kan omprövas

– Jag tar till mig det här och måste diskutera det med Jamtli och Länstrafiken.
Så säger landstingets kulturchef Ingrid Printz till ÖP när vi berättar om härjedalseleverna som hänvisas till Fjällmuseet istället för Jamtli. Printz var då i Stockholm men lovade att prioritera ärendet när hon kom hem till länet.

Kanske kan det lösa sig så att även skolelever i Härjedalen får en chans att åka till Jamtli genom det samarbete som landstinget, Jamtli och Länstrafiken har vilket ger gratis bussresa och entré.

Ruth Ericsson, planeringschef på Länstrafiken, förklarade dock att kassan är begränsad och att kostnaden rusar iväg när det behövs extrabussar för att göra resor möjliga.

– Det här är en satsning, en försöksverksamhet, med god ambition, förklarar Ruth Ericsson.

– Vi har två museer i länet och vi gjorde en geografisk indelning som gjorde att erbjudandet för skolor i Härjedalen gäller resor till Funäsdalen, säger Ericsson som inte vill lova ut att göra något undantag för den aktuella klassen även om hon medger att resor till Funäsdalen blir osmidiga.

– Åker hela klasser upp till Östersund måste vi sätta in extrabuss sista biten, förklarar hon och påpekar att frågan ställs på sin spets då det finns klasser som vill åka från andra delar av länet till Fjällmuseet.

• Men om de åker med ordinarie trafik borde väl det också vara möjligt, för skolan i Sveg vill ju bara åka med en ordinarie buss?

– Som sagt, det är en försöksverksamhet och vi kommer att göra en utvärdering senare. Nu har vi de här reglerna och jag kan inte ändra dessa själv.

Ingrid Printz, landstingets kulturchef, förklarar också att tanken var att även Fjällmuseet skulle få besök från skolor, detta då från Härjedalen av geografiska skäl.

– Fjällmuseet har en bra verksamhet men jag hade ingen aning om att det var så svårt att ta sig dit med ordinarie busstrafik. Jag lovar att diskutera det här med parterna, svarar hon.

Malin Bäckström, ansvarig för Jamtlis pedagogiska verksamhet, säger också att det är en försöksverksamhet och att man inte insett problematiken med resmöjligheterna.

– Det här är en situation som vi inte räknat med från början. Tanken var att vi skulle göra en utvärdering efter ett halvår men är det som du säger att Ingrid Printz vill ta upp frågan så gör vi givetvis det. Kanske blir det enklare om vi bara har resor till Jamtli, funderar Malin Bäckström.

Landstinget har avsatt 200 000 kronor för att förenkla för skolorna att komma till något av de två museerna.