Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Alla pensionärer har inte ont om pengar – fel att sänka skatten för alla

Pensionärerna är en stor väljargrupp. Det är därför inte konstigt att flera partier nu kommer med vallöften om mer pengar till pensionärerna.

Ett exempel är Socialdemokraterna. Statsminister Stefan Löfven (S) lovade i sitt förstamajtal att höja pensionerna med upp till 600 kronor i månaden. Tidigare har Socialdemokraterna lovat att avskaffa "pensionärsskatten" till år 2020. (Det finns dock ingen "pensionärsskatt", det vill säga en skatt som bara pensionärer betalar. Däremot får inte pensionärer jobbskatteavdrag)

Högre pension och sänkt skatt för pensionärer kan verka rimligt. För visst har alla pensionärer det knapert, och sämre än dem som arbetar?

Nej, så är det inte alls. Visst har en del pensionärer det svårt ekonomiskt, inte minst många ensamstående kvinnor. Andelen pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop har också ökat något de senaste åren.

Alla pensionärer har inte samma ekonomiska förutsättningar, lika lite som barnfamiljer eller löntagare har detta.

Men andelen är fortfarande låg, runt 15 procent. De flesta pensionärer har en god ekonomi, ofta riktigt bra till och med. Enligt en sammanställning som SVT Nyheter gjort har mer än hälften av dagens pensionärer mellan 67 och 81 år högre ekonomisk standard och mer pengar att röra sig med än de hade vid millennieskiftet, då de var i arbetsför ålder.

Dels beror detta på de reallönehöjningar de fick under sina sista år på jobbet. Men många har också en bra pension, eftersom de har avtalspension. Dessutom äger många sin bostad, och har därför gynnats av lägre räntor, högre fastighetspriser och stigande aktiekurser.

Det blir därför ren valtaktik när Socialdemokraterna och andra partier ger sken av att alla pensionärer har det knapert och därför måste ha sänkt skatt och högre bidrag.

Det är egentligen ingenting konstigt att en del pensionärer har gott om pengar medan andra har svårt att få det att gå ihop. Alla pensionärer har inte samma ekonomiska förutsättningar, lika lite som barnfamiljer eller löntagare har detta.

Det blir därför ren valtaktik när Socialdemokraterna och andra partier ger sken av att alla pensionärer har det knapert och därför måste ha sänkt skatt och högre bidrag. Lika mycket valtaktik blir det att peka på att "rika" måste betala mer i skatt, inte minst för kapitalinkomster, men "glömma" att många av dem med högst kapitalinkomster är pensionärer, som har gynnats av uppgångarna på börsen och av de stigande fastighetspriserna.

Skattebördan måste vara fördelad på ett rättvist sätt. Samtidigt måste skatter och bidrag måste vara utformade på ett sätt som gynnar arbete – det är arbetet som lägger grunden till välfärden.

Det kostar pengar att höja pensionerna och att sänka skatten för pensionärer, och det måste någon annan grupp betala.

Därför är det vettigt att ha ett jobbskatteavdrag som ger något lägre skatt på arbete än på pension. Därför är det också rimligt att pensionen skall vara högre för dem som har arbetat än för dem som inte har gjort det.

Det här är principer som borde gälla även om pensionärerna är en stor väljargrupp, och det kan vara valtaktiskt att lova mer pengar till alla pensionärer. Men det kostar pengar att höja pensionerna och att sänka skatten för pensionärer, och det måste någon annan grupp betala. Därför är det rimligt, och rättvist, att enbart öka stödet för de pensionärer som har det sämst ekonomiskt i stället för att sänka skatten för alla, även för dem som har en god ekonomi.