Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Dags att börja lyssna på vad Jimmie Åkesson egentligen säger

Många moderater och kristdemokrater tror att Sverigedemokraterna aldrig skulle fälla en alliansregering. De tror därför att en alliansregering kan behandla Sverigedemokraterna på samma sätt som Socialdemokraterna under många år behandlade Vänsterpartiet: ett parti vars stöd man alltid kunde räkna med, och vars förslag man inte behövde bry sig om.

Detta är lite konstigt. Många ledande sverigedemokrater har tydligt sagt att deras parti inte tänker nöja sig med att vara dörrmatta åt en alliansregering, utan att de kräver inflytande för att ge sitt stöd.

I måndagens Svenska Dagbladet kom SD-ledaren Jimmie Åkesson med samma besked. Hans mål är att få största möjliga genomslag för Sverigedemokraternas politik, inget annat. Han har inga lojaliteter mot andra partier. Han skulle rösta för en S-budget om han tycker att den är bättre än en alliansbudget.

Det här är inte konstigt. Sverigedemokraterna är inte ett parti som ligger till höger om Moderaterna i alla frågor. I vissa frågor ligger Sverigedemokraterna ganska nära Socialdemokraterna. Det är inte heller bara M-väljare som gått över till Sverigedemokraterna. Många av SD-väljarna kommer från LO och andra traditionellt socialdemokratiska väljargrupper.

Av taktiska skäl är det naturligt att Socialdemokraterna skäl försöker framställa Sverigedemokraterna som ett högerparti – det skall göra det svårare för LO-medlemmar att rösta på Sverigedemokraterna. Av taktiska skäl har också Sverigedemokraterna lagt sig nära Moderaterna i många frågor, och till exempel röstat på M-budgetar i riksdagen och här i Norrtälje kommun.

Men om man granskar SD-politiken så ligger partiet inte längst till höger. Minns också att Sverigedemokraterna 2013 tillsammans med de rödgröna partierna stoppade alliansregeringens förslag om en höjning av brytpunkten för statsskatten, och därmed såg till att stoppa den skattesänkning alliansregeringen ville göra.

På torsdag börjar Sverigedemokraterna sitt landsmöte i Norrköping. Det är ett lite stukat parti som träffas. Partiets opinionssiffror har gått rejält neråt sedan sommaren, vilket är ovant för detta parti vars opinionsstöd ökat under många år.

Jimmie Åkesson håller dock skenet uppe i intervjun i Svenska Dagbladet, och tror segervisst att partiet får 20 procent i valet nästa år. Även han borde dock vara fundersam. Kanske har Sverigedemokraterna nått sin topp? Kanske börjar alla skandaler runt partiets företrädare till sist bli för många även för detta teflonparti?

Jimmie Åkesson förutspår i intervjun också att Alliansen kommer att spricka och att Sverige får tre politiska block: ett socialistisk, ett liberalt och ett konservativt. I det konservativa blocket räknar han in Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

En sådan uppdelning vore självklart drömmen för Jimmie Åkesson. Och hans mål är att spräcka Alliansen och skaffa sig inflytande, inte att bli Alliansens dörrmatta. Det är bara att hoppas att de moderater och kristdemokrater som trott detta börjar lyssna till vad Jimmie Åkesson säger, inte vad de tycker att han skall säga.