Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Håll extremisterna borta från domstolarna

Centerpartiet uteslöt på måndagen två medlemmar: Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson. Enligt partistyrelsen har de åsikter som helt och hållet strider mot partiets värderingar.

De båda är nämndemän i Solna tingsrätt. I en aktuell dom röstade de för att fria en man från anklagelse om kvinnomisshandel, eftersom han kom från "en bra familj". De menade också att kvinnan inte skulle ha anmält händelsen till polisen, utan i stället löst frågan inom familjen.

Ebtisam Aldebe har tidigare gjort mycket tvivelaktiga uttalanden

De här åsikterna strider helt mot svensk lag och rättsuppfattning. Det är värderingar inget parti vill förknippas med. Det är därför lätt att förstå att Centerpartiet utesluter de båda nämndemännen.

Det var också rätt att man gjorde detta. Historien är dock pinsam för Centerpartiet. Ebtisam Aldebe har tidigare gjort mycket tvivelaktiga uttalanden, till exempel om ”särlagstiftning” för muslimer. Ändå har hon fått vara kvar i partiet och fått nya förtroendeuppdrag.

Men historien gör också att frågan om nämndemannasystemet åter blir aktuell.

Syftet med nämndemän är att ge allmänheten insyn i domstolarna och se till att domar inte bryter mot det allmänna rättsmedvetandet. Domstolar som bara består av jurister kan riskera att döma på ett sätt som inte har stöd bland medborgarna.

Vissa menar att Sverige borde införa en jury, som i USA

I dag är det partierna som utser nämndemännen. Detta beror inte på att nämndemännen bör ha en politisk bakgrund, utan att detta har ansetts vara ett bra sätt att hitta lämpliga representanter för folket.

Antalet partimedlemmar har dock sjunkit kraftigt. Det gör att de blir allt sämre på att representera folket. Dessutom har nämndemännen en hög medelålder.

Många menar därför att nämndemannasystemet bör förändras, till exempel genom att utse nämndemän på ett annat sätt än genom de politiska partierna. Vissa menar att Sverige borde införa en jury, som i USA, dit man lottas att sitta. Andra vill helt avskaffa nämndemannasystemet, och menar att enbart domare bör få döma i domstolarna.

Det vore dock fel att avskaffa nämndemännen. De spelar fortfarande en viktig roll för att se till att domstolarna har en koppling till allmänheten.

Däremot bör systemet reformeras. Ett sätt vore att låta andra än partierna utse nämndemän. Det är orimligt att man skall behöva vara medlem i ett politiskt parti för att vara nämndeman, som det är i dag. En metod är att bygga på frivillighet, där de som vill vara nämndemän kan anmäla sig till en speciell myndighet, och där uppdragen sedan lottas ut.

Någon form av kontroll av nämndemännens lämplighet måste finnas även i framtiden.

Risken med detta är att kontrollen av nämndemännens lämplighet minskar. För även om partiernas kontroll av sina nämndemän har brister, vilket fallet i Solna är ett exempel på, så fungerar kontrollen i de allra flesta fall. Om nämndemannasystemet skulle bygga på frivillighet finns risken att personer med extrema åsikter skulle kunna bli nämndemän.

Så får det inte bli. Någon form av kontroll av nämndemännens lämplighet måste finnas även i framtiden. Personer med extrema åsikter, religiösa, politiska eller andra, måste hållas borta från domstolarna.