Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hur kan sådana stölder inte ens medföra böter?

Socialdemokraterna har utsett "lag och ordning" som ett prioriterat område i valrörelsen. Det är säkerligen därför som det nu kommer mängder av förslag från S-MP-regeringen på detta område.

På torsdagen föreslog till exempel regeringen åtgärder för att motverka falska identiteter, och i förra veckan kom förslag för att bekämpa internationella stöldligor. Bland annat vill man införa en speciell brottsrubricering för bostadsinbrott: inbrottsstöld. Straffen skall vara högre än för "vanlig" stöld.

Detta är en början. Men det räcker inte. Det visar den dom mot fyra män från Rumänien som Norrtälje tingsrätt fattade för nästan exakt ett år sedan.

De fyra männen hade uppmärksammats av en ledig polisman som såg en skum lastbil köra från Södra Nånö. Lastbilen stoppades, och på flaket fanns hängrännor och stuprör av kopparplåt, som stulits från kommunens vattenverk. Det visade sig att männen också hade stulit däck från en bilfirma i Åkersberga, där de hade filmats av en övervakningskamera, och att en av männens blod fanns på en motorbåt i Järfälla kommun där motorn hade stulits.

Allt pekade på att de fyra var en del av en utländsk stöldliga. Detta märks dock inte alls i tingsrättens dom. En av männen frias helt. Enligt honom har han bara åkt med i bilen, och hade ingen aning om den stulna kopparplåten på flaket.

En av männen döms bara för båtmotorstölden, medan två döms för koppar- och däckstölderna. Alla får dock villkorliga domar och inga böter, med motivet att de suttit häktade tre veckor. De får dock betala 800 kronor till brottsofferfonden, och båtmotortjuven döms att betala skadestånd på 1500 kronor till båtägaren. Deras stöldverktyg tas också i beslag.

Rumänerna döms inte heller till utvisning, eftersom domstolen bedömer stölderna som "mindre allvarlig brottslighet". Eftersom de är EES-medborgare ställs det särskilt höga krav för att utvisa männen.

Kommunen hade yrkat om att få skadestånd på 110000 för kostnaderna att sätta tillbaka takplåten och hängrännorna. Det kravet tar dock inte tingsrätten ställning till. Däremot får kommunen tillbaka kopparplåten.

Det är lätt att bli uppgiven över tingsrättens dom. Trots att detta uppenbarligen är en stöldliga, så får de villkorliga domar, slipper böter och blir inte ens utvisade. De kan glatt fortsätta sin verksamhet och hoppas att ha större tur i fortsättningen och slippa stöta på fler vaksamma lediga poliser. Kommuner och andra som har stuprännor och hängrännor av koppar får skylla sig själva. Samtidigt har tjuvarna kostat stora summor för det svenska rättsväsendet i form av häktningsplatser, advokatarvode, polisarbete och övrig rättsprocess.

Norrtälje tingsrätt har med all säkerhet dömt helt enligt dagens lagar. Men så här kan det inte få fortsätta om Sverige skall få stopp på de utländska ligorna, som regeringen menar ligger bakom hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölder av båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner. Och regeringens förslag om inbrottsstöld ger ingen skillnad. Den berör bara inbrott i bostäder, och hade därför inte påverkat denna dom.

Det krävs därför fler skärpningar av lagarna för att bekämpa de utländska stöldligorna. Villkorliga domar och inga böter lär knappast hejda dem.