Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Lagrådets totalsågning är pinsam för S-MP-regeringen

V-ledaren Jonas Sjöstedt fick ett löfte av S-MP-regeringen hösten 2014: innan valet 2018 skulle regeringen lägga fram ett förslag om vinstbegränsningar för välfärdsföretag. I utbyte lovade Jonas Sjöstedt att stödja regeringens budgetar.

Båda parter har hållit sina löften. För en dryg månad sedan presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt ett förslag om vinstbegränsningar. Det byggde på den utredning som Malmös före detta kommunalråd Ilmar Reepalu hade gjort. Utredningen fick massiv kritik, men den har regeringen och Vänsterpartiet i stort sett viftat bort.

I fredags kom Lagrådets yttrande över S-MP-V-förslaget. I Lagrådet sitter domare från Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen. De skall granska lagförslag från regeringen för att bland annat se hur förslagen förhåller sig till grundlagen och kraven på rättssäkerhet.

Mycket mer sannolikt är att S-MP-regeringen helt enkelt är inkompetent.

Lagrådet är mycket kritiskt. Regeringens förslag anses som dåligt berett och som "ofullständigt som beslutsunderlag". Lagrådet menar att förslaget kan bryta mot grundlagsregler om den kommunala självstyrelsen och näringsfriheten, och att det är oklart om lagen får det syfte som regeringen önskar. Det är också oklart vilka konsekvenserna blir av förslaget, eftersom förslaget skall införas i full skala "utan någon slags tester i verkligheten". Lagrådet skriver därför: "Konsekvenserna av om utredningen missbedömt verkningarna av vinstbegränsningar kan uppenbarligen bli högst oönskade".

Lagrådets slutsats är att "de remitterade förslagen inte är ägnade att läggas till grund för lagstiftning". Totalsågning alltså.

Om man ser till hur regeringen hanterat denna fråga, är det lätt att tro att S-ledningen egentligen inte vill ha några vinstbegränsningar. På grund av löftet till Vänsterpartiet låter man därför en inkompetent utredare lägga fram ett helt oförståeligt förslag. Därefter lägger regeringen fram ett så uselt genomarbetat förslag att man vet att Lagrådet skall såga det.

Det är pinsamt att S-MP-regeringen lägger fram så ogenomtänkta och illa genomarbetade förslag.

Detta är dock inte särskilt troligt. Mycket mer sannolikt är att S-MP-regeringen helt enkelt är inkompetent. Man förstår inte Ilmar Reepalus förslag, men eftersom näringslivet är emot förslaget, så antar man att det är bra och gör det till sitt eget. Och eftersom man inte förstår förslaget, så vågar man inte ta reda på vilka konsekvenserna skulle bli.

Många har pekat på att förslaget om vinsttak skulle få friskoleföretag att stänga, vilket skulle skapa kaos dels för tusentals elever, lärare och föräldrar, dels i kommunerna som tvingas ta hand om eleverna när friskolorna stänger. Detta viftar dock regeringen och Vänsterpartiet bort, utan några som helst argument. På samma sätt viftas Lagrådets kritik bort. Jonas Sjöstedt kritiserar Lagrådet för att argumentera politiskt och lyssna på företagen. Och Ardalan Shekarabis mål är fortfarande att lägga fram en proposition till i slutet av mars.

Det är pinsamt att S-MP-regeringen lägger fram så ogenomtänkta och illa genomarbetade förslag. Som tur är lär dock inte regeringens förslag godkännas av riksdagen. Och dessutom pekar allt på att det bara är ett drygt halvår kvar tills denna inkompetenta regering tvingas avgå.