Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: M-utspel om kärnkraft visar på riktigt dåligt omdöme

Moderatledaren Ulf Kristersson hotar att lämna energiöverenskommelsen mellan Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Orsaken är att han vill satsa mer på svensk kärnkraft, vilket han tror behövs för att nå klimatmålen.

Anmäl text- och faktafel

Enligt energiöverenskommelsen, som gjordes 2016, är målet att den svenska elproduktionen skall vara 100 procent förnybar år 2040. Det vill Moderaterna ändra till att elproduktionen skall vara 100 procent fossilfri. Det skulle öppna för att kärnkraften blir kvar efter 2040.

2016 års energiöverenskommelse bygger på den överenskommelse som allianspartierna gjorde 2009. Den innebar att nya kärnkraftsreaktorer skulle få byggas, men bara utan statliga subventioner. Samtidigt skulle den förnybara energin byggas ut. De här båda överenskommelserna har fungerat väl och gett energipolitiken den långsiktighet som energibolagen vill ha.

Men nu är det uppenbarligen andra tongångar.

När energiöverenskommelsen slöts 2016 beskrevs den av Moderaterna som en framgång och att partiet långsiktigt hade säkrat förutsättningarna för svensk kärnkraft. Men nu är det uppenbarligen andra tongångar. Nu kräver Moderaterna en "tydligare roll" för kärnkraften.

Det har egentligen inte hänt något nytt sedan 2016 som kan motivera den nya M-linjen. Det främsta skälet till Moderaternas omsvängning är därför att Ulf Kristersson har börjat känna konkurrensen från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna när det gäller att vara mest positiv till kärnkraft. Ebba Busch Thors utspel i valrörelsen om att stoppa nedstängningen av Ringhals 1 och 2 är ett exempel. Ulf Kristersson vill nu visa att han är ännu mer kärnkraftsvänlig som Ebba Busch Thor.

El från stenkol har minskat med 40 procent sedan 2012.

Och det håller inte heller att hävda att klimathotet kräver nya kärnkraftverk, som Moderaterna gör. Så är det inte. I dag är det billigare att bygga ny vindkraft och ny solkraft än nya kärnkraftverk. Det är också förnybar elproduktion som ökar i Europa i dag. Inom EU ökade i fjol vindkraften med sex procent (+22 TWh), solenergin med sju procent (+8 TWh), bioenergin med två procent (+5 TWh) och vattenkraften med 13 procent (+39 TWh). Samtidigt minskade elproduktionen från gas med fem procent (–35 TWh), från stenkol med nio procent (–34 TWh) och från brunkol med tre procent (–8 TWh). El från stenkol har minskat med 40 procent sedan 2012. Kärnkraften minskade marginellt med 0,3 procent (–2 TWh).

I stället är det ren partitaktik som ligger bakom Ulf Kristerssons utspel

Trenden i EU är alltså tydlig: mer förnybar energi och mindre fossil energi. Det finns därför inga energi- eller miljömässiga skäl för Moderaterna att redan nu lämna energiöverenskommelsen. I stället är det ren partitaktik som ligger bakom Ulf Kristerssons utspel, och en vilja att distansera sig från Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra.

Bara för det är alltså Ulf Kristersson beredd att riva upp en treårig energiöverenskommelse vars syfte var att skapa långsiktighet för svenska energibolag. Energiöverenskommelserna fick också slut på åratal av djup splittring mellan allianspartierna. Att Ulf Kristersson nu vill äventyra detta tyder på riktigt dåligt omdöme.