Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Mycket viktigt att Mattias Karlssons och SD:s aggressiva nationalism inte får något inflytande

Rösträkningen fortsätter efter söndagens val. När detta skrivs är fortfarande den preliminära rösträkningen i riksdagsvalet inte klar. Ännu längre lär det dröja tills den definitiva rösträkningen är klar och det är helt klart hur många mandat partierna får.

Anmäl text- och faktafel

Det har svängt lite hit och dit under rösträkningen. Partier har tappat mandat för att en stund senare få tillbaka dem. Det visar att det är otroligt jämnt.

I skrivande stund har allianspartierna ett mandat mindre än de rödgröna partierna. Det gör att S-ledaren Stefan Löfven menar att han skall vara statsminister. Från allianspartiernas sida hävdar man dock att Ulf Kristersson bör vara statsminister, eftersom de rödgröna inte utgör ett regeringsalternativ – i alla fall inte så länge som Vänsterpartiet hålls utanför regeringen.

Oavsett hur de sista rösterna fördelas kommer Sverigedemokraterna att få vågmästarposition och kunna fälla en regering.

Allianspartierna öppnar också för ett samarbete mellan en alliansregering och Socialdemokraterna. Det säger Stefan Löfven nej till. Det kan "avskrivas".

Läget är helt låst. Men egentligen spelar det ingen roll att rösterna inte är färdigräknade. Oavsett hur de sista rösterna fördelas kommer Sverigedemokraterna att få vågmästarposition och kunna fälla en regering. Och SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt att han kommer att rösta nej till alla regeringar som inte ger hans parti något inflytande.

Den här typen av retorik är inte demokratisk. Den är nationalistisk, våldsromantisk och kompromisslös.

Något sådant inflytande får inte detta parti ges. Sverigedemokraterna har en helt annan syn på samhället och demokratin än övriga partier. Det visade sig tydligt när Jimmie Åkesson före valet inte ville välja mellan Putin och Macron. Det visade sig på nytt när Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas partisekreterare och chefsideolog, i ett blogginlägg efter valet menade att partiets motståndare har tvingat in Sverigedemokraterna i "en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död."

Den här typen av retorik är inte demokratisk. Den är nationalistisk, våldsromantisk och kompromisslös.

Nationalism kan vara en positiv kraft, som ökar samhörigheten i ett samhälle. Men det gäller bara om nationalismen också innebär samarbete, respekt och öppenhet för andra länder och andra kulturer. Sådan är inte den typ av nationalism som Mattias Karlsson står för. Den är i stället sluten och aggressiv.

Därför är det helt oförståeligt att vissa inom allianspartierna kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Den typen av nationalism är farlig. Den har orsakat väpnade konflikter, död och lidande, inte minst här i Europa. Därför är det helt oförståeligt att vissa inom allianspartierna kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson säger att han inte räds nyval. Det borde han göra. Många väljare tycks ha lämnat Sverigedemokraterna de sista dagarna innan valet, troligen för att de var rädda för partiets syn på demokratin. Ett nyval kan därför göra att partiets stöd minskar.

Det kan ta sin tid och det kanske krävs ett byte av S-ledare, på samma sätt som skedde i Tyskland i fjol, men det borde inte vara omöjligt.

Risken är dock mycket stor att ett nyval innebär att Sverigedemokraterna ändå får behålla sin vågmästarposition, och därför ger samma låsta läge. De övriga partierna måste därför försöka hitta en blocköverskridande lösning. Det kan ta sin tid och det kanske krävs ett byte av S-ledare, på samma sätt som skedde i Tyskland i fjol, men det borde inte vara omöjligt.