Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: S-M-samarbetet blir aldrig mer än en fantasi

Dokusåpadeltagaren, riskkapitalisten och förre S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson vill att Socialdemokraterna och Moderaterna börjar samarbeta. Han menar att de båda partierna har mycket gemensamt, till exempel är båda statsbärande. Ett S-M-samarbete kan också göra att "extrema partier får mindre inflytande framöver".

Han är säkerligen inte ensam inom socialdemokratin att tycka detta. Många socialdemokrater har en motvillig beundran för Moderaterna, som de tycker är det enda parti som kan mäta sig med deras eget. Samma sak gäller för en del moderater visavi Socialdemokraterna. Och i båda partierna finns det många som tycker att övriga partier är "småpartier" vars åsikter man inte bryr sig så mycket om och vars enda existensberättigande är att fungera som stödpartier så att det egna partiet får regeringsmakten.

Även på den borgerliga sidan finns röster för ett S-M-samarbete och till och med en S-M-regering. Expressens ledarsida har länge propagerat för en sådan lösning och förre finansministern Anders Borg och förre folkpartiledaren Bengt Westerberg har gjort samma sak.

Frågan är då: finns det något chans att förespråkarna för som de vill? Svaret är nej. Inte på kort sikt, och troligen inte heller på längre sikt.

Inget av partierna hade något som helst intresse av detta.

C-ledaren Annie Lööf försökte för ett år sedan, under alla turer kring regeringsbildningen, att få Socialdemokraterna och Moderaterna att samarbeta för att på så sätt hålla Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet borta från inflytande. Hon fick inget gehör. Inget av partierna hade något som helst intresse av detta.

Det finns säkerligen flera orsaker. Den viktigaste är att Socialdemokraterna och Moderaterna under många år har utmålat varandra som huvudfiender i svensk politik. Det vill de gärna kunna fortsätta med, eftersom det är ett hemtamt budskap som går hem hos både medlemmar och väljare. Då kan de båda partierna inte plötsligt börja samarbeta. I alla fall inte i regeringsställning. Däremot går det bra att göra uppgörelser i vissa speciella frågor där partierna har uppfattningar som ligger nära varandra.

Då blir det svårt att själv starta ett sådant samarbete.

I dagsläget är intresset för ett S-M-samarbete om möjligt ännu mindre. Genom Januariavtalet har Socialdemokraterna lyckats spräcka allianssamarbetet och även om priset i form av politiska eftergifter har varit mycket högt, så finns det inga skäl att i stället hoppa över till ett M-samarbete. Moderaterna har å sin sida varit mycket hårda i sin kritik mot att Centerpartiet och Liberalerna har börjat samarbeta med Socialdemokraterna. Då blir det svårt att själv starta ett sådant samarbete.

I stället tycks Moderaterna nu satsa på en hård oppositionsretorik mot Socialdemokraterna. Dels gillar partiets medlemmar detta, dels hoppas M-ledningen att detta kan vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Därför verkar M-ledningen nu mer vara inne på att bryta de breda överenskommelser som redan finns med Socialdemokraterna än på att ingå nya.

Så Jan Emanuel Johansson får fortsätta att drömma om ett samarbete mellan "de båda statsbärande partierna". Mer än en dröm kommer det inte att bli.