Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: SCB-siffrorna visar på att Socialdemokraterna går mot ett katastrofval

Socialdemokraterna har haft usla opinionssiffror i flera mätningar de senaste veckorna. Partiet har legat under 25 procent, vilket är samma nivåer som när Håkan Juholt var partiledare och gjorde det ena pinsamma utspelet efter det andra.

Därför var det säkerligen många socialdemokrater som fruktade Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning. Denna mätning, som presenterades på tisdagen, har störst antal tillfrågade och brukar därför av många därför anses som den mest tillförlitliga. Lika usla siffror hos SCB skulle bevisa socialdemokratins kris.

Samtidigt brukar Socialdemokraterna få högre siffror av SCB än i andra mätningar. Om detta verkligen speglar sanningen är dock osäkert.

Och visst hade Socialdemokraterna lite högre siffror i SCB-mätningen: 28,3 procent fick partiet. Det skapar dock knappast något större jubel i S-ledningen. Siffran innebär en tillbakagång på 4,3 procentenheter sedan förra SCB-mätningen, som kom i november 2017.

Allt pekar alltså på ett katastrofval för partiet.

Socialdemokraterna brukar tappa i valrörelserna, och det är svårt att se något som gör att detta inte skulle gälla även i år. Allt pekar alltså på ett katastrofval för partiet.

Det är dock inte till allianspartierna som S-väljarna går, utan till Sverigedemokraterna. Medan Allianspartierna minskar marginellt med 0,4 procentenheter sedan förra SCB-mätningen, så ökar Sverigedemokraterna med hela 3,7 procentenheter och hamnar på 18,5 procent.

Håkan Juholt fick sparken när Socialdemokraternas opinionssiffror störtdök. Stefan Löfven riskerar inte samma öde.

Det är högt, och nästan exakt samma siffra som i den SCB-mätning som kom för ett år sedan. Sedan dess har Moderaterna bytt partiledare och troligen vunnit tillbaka en del väljare från Sverigedemokraterna. Nu är det i stället S-väljare som står för Sverigedemokraternas uppgång.

Håkan Juholt fick sparken när Socialdemokraternas opinionssiffror störtdök. Stefan Löfven riskerar inte samma öde. Dels petar ett parti inte sin partiledare och statsminister tre månader före valet, dels är det inte främst Stefan Löfvens fel att partiet går dåligt. I stället är nedgången en del av en större trend i hela Europa, där arbetarväljarna överger socialdemokratin eftersom de inte längre tycker att partiet är relevant för dem.

Den som hoppades att SCB skulle ge en vink om hur en regering kan se ut efter valet i september blir därför mycket besviken.

Tyvärr går många av arbetarväljarna, framför allt de manliga, i stället till nationalistiska partier som Sverigedemokraterna. Den här utvecklingen har S-ledningen kunnat se i andra länder, men man har uppenbarligen inte gjort rätt saker för att förhindra att samma utveckling äger rum här i Sverige.

Ett annat parti som har stora problem är Kristdemokraterna. Partiet får 2,9 procent av SCB, långt under riksdagsspärren, och riskerar att åka ur. Ett annat problemparti, Miljöpartiet, har dock kravlat sig över fyra procent i denna mätning, men brukar göra dåliga valrörelser och ligger också i riskzonen. Inte heller Liberalerna kan känna sig säkra, även om marginalen till riksdagsspärren ökar något.

Oavsett hur det går för dessa tre partier pekar allt på att Sverigedemokraterna får behålla sin vågmästarposition efter valet. Den som hoppades att SCB skulle ge en vink om hur en regering kan se ut efter valet i september blir därför mycket besviken.