Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Se över valsystemet – varje väljare behöver inte ha 100 valsedlar

Talman Andreas Norlén föreslog på fredagen S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Om några dagar kommer nu riksdagen att få rösta om honom på samma sätt som riksdagen röstade om M-ledaren Ulf Kristersson den 13 november.

Anmäl text- och faktafel

Egentligen har ingenting nytt hänt sedan riksdagen röstade bort Stefan Löfven som statsminister den 25 september. Mycket talar därför för ett nytt nej.

Flera partier har väldigt mycket att förlora på ett nyval, och kan därför göra stora eftergifter för att slippa detta.

Det skulle i så fall innebära att talmannen bara har två försök kvar innan det blir nyval. Det mesta talar dock för att det inte blir något sådant. Flera partier har väldigt mycket att förlora på ett nyval, och kan därför göra stora eftergifter för att slippa detta.

Ett nyval skulle också innebära en mycket stor kostnad, dels för partierna, dels för staten. Exempelvis kostar det att trycka alla de miljontals valsedlar som används. I årets val tryckte Valmyndigheten 673 miljoner valsedlar, vilket innebär nästan 100 valsedlar per väljare.

Nu blir det inte lika många valsedlar i ett extraval, eftersom det inte blir några landstingsval och kommunalval denna gång. Men det blir ändå väldigt många.

De här ryktena är falska eller åtminstone väldigt överdrivna

Alla dessa valsedlar ställer till problem, och inte bara kostnaden för tryckningen. De måste distribueras ut till alla vallokaler, vilket ger logistiska problem. De öppnar också för ryktesspridning om att valsedlar göms undan eller slängs och att det svenska valet därför är odemokratiskt. Sådana rykten spreds i detta val, inte minst från sympatisörer till de främlingsfientliga partierna.

De här ryktena är falska eller åtminstone väldigt överdrivna, i alla fall enligt de valobservatörer från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) som granskade det svenska valet. I sin rapport, som kom på torsdagen, slår valobservatörerna fast att valet var solitt demokratiskt, öppet och transparent.

Men de hittade ändå några saker som de rekommenderar för att förbättra det svenska valsystemet. Bland annat tycker de inte om att valsedlarna var placerade öppet så att alla kunde se vilka valsedlar en väljare plockade. Det skadade valhemligheten. De tycker också att det behövs ett enhetligt nationellt distributionssystem av valsedlarna så att det blir lika för alla partier.

Ett sätt vore att införa elektronisk omröstning, men den tekniken känns fortfarande inte tillräckligt tillförlitlig.

Rekommendationen om valhemligheten är redan genomförd. Riksdagen ändrade för några dagar sedan lagen så att valsedlarna i framtiden skall vara placerade på en plats utan insyn. Men denna förändring kan orsaka problem, eftersom avskärmningen tar stor plats. Risken finns att antalet vallokaler minskar, vilket vore olyckligt.

I stället borde det vara läge att förändra det svenska valsystemet i grunden, och minska antalet valsedlar från dagens 673 miljoner. Ett sätt vore att införa elektronisk omröstning, men den tekniken känns fortfarande inte tillräckligt tillförlitlig. Bättre vore att lära sig av valsystemen i andra länder. Finland har till exempel en valsedel för alla partier och alla kandidater.

Dagens svenska valsystem har fungerat bra i många år. Men det har stora brister, bland annat dem som OSSE:s valobservatörer pekar på i sin rapport. Det är därför dags att hitta ett nytt, enklare och mer resurssnålt valsystem.