Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Sluta utvisa talanger och experter från Sverige på grund av futtiga misstag

Sverige är ett bra land att bo i – ett av de bästa i världen enligt många internationella undersökningar. Sverige är också ett av världens bästa länder på innovation. På Bloombergs innovationsindex, som kom för några dagar sedan, hamnade Sverige till exempel på andra plats efter Sydkorea.

Det här gör att Sverige kan locka till sig många unga talanger och experter, som ser Sverige som ett bra land att arbeta och bo i. Det är viktigt för Sverige. Det gör att vi kan konkurrera med andra länder, dels genom att få talanger att utbilda sig i Sverige och sedan få dem att stanna kvar, dels genom att locka experter från andra länder. Det gör att svensk forskning och svenska företag kan behålla sin konkurrenskraft. Det gör också att svenska företag kan minska den stora brist på arbetskraft som i dag finns på många områden, inte minst inom IT.

Men tyvärr motverkar i dag de svenska reglerna för uppehålls- och arbetstillstånd, eller Migrationsverkets tolkning av dessa, att talanger och experter söker sig till Sverige. I stället tvingas många lämna landet på grund av de gjort små misstag och därför inte följt reglerna till 100 procent.

Det finns många exempel. Ett nyligen uppmärksammat exempel är Miranda Andersson. Hon kommer från USA, läser sista terminen på en mastersutbildning i Uppsala och jobbar extra på en PR-byrå.

I somras förde hon över delar av sina sparade pengar till sina föräldrars konto, för att de skulle vara mer säkra. Det innebar att hon under två månader hade mindre pengar på kontot än enligt det försörjningskrav som finns. Miranda Andersson trodde inte att pengarna skulle behöva finnas på kontot under hela vistelsen här. Men det tycker Migrationsverket, som därför beslutat att hon måste lämna Sverige.

Det här är absurt. Det gör att Sverige utvisar talanger som tillför vårt land kompetens. Det gör att Sverige skrämmer bort talanger. Vem vill studera i Sverige när man kan bli utvisad för minsta lilla brott mot någon svårtolkad regel?

Ett annat aktuellt exempel är Hussein Ismael, som var tänkt att bli ny vice vd för biobanksföretaget Birka i Lund. Han sänkte medvetet sin lön under tre månader 2015 för att rädda företaget som då hade problem med likviditeten. Samma gjorde de övriga i bolaget. Så gör man ofta i små och nybildade företag.

Detta har dock gjort att Migrationsverket nu vill att Hussein Ismael lämnar landet. Att företaget i dag går lysande och har stora expansionsplaner, som nu kanske grusas, spelar ingen roll.

De här fallen är inte unika. Det finns mängder av liknande fall, där personer som har skött sina studier eller sitt arbete på ett oklanderligt sätt tvingas att lämna Sverige på grund av någon löjlig miss. Ibland är det inte ens de själva som begått misstaget, utan arbetsgivaren.

De här utvisningarna skadar Sverige. De gör att Sverige förlorar topptalanger och att färre med spetskompetens söker sig hit. Trots detta har S-MP-regeringen varit alldeles för passiv. Det gör att utvisningarna fortsätter.

Samtidigt har regeringen agerat för att låta fler ensamkommande stanna i Sverige, även om de ljugit om sin ålder. Det är en väldigt konstig prioritering.