Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Socialdemokraterna vill inte att väljarna ska förstå det vinsttak Lagrådet sågade

Lagrådet kom för någon vecka sedan med förödande kritik mot S-MP-regeringens och Vänsterpartiets förslag om att införa ett vinsttak för välfärdsföretag. Bland annat menar Lagrådet att förslaget kan bryta mot grundlagsregler om kommunalt självstyrelse och näringsfrihet, och att det är oklart vilka konsekvenser vinsttaket skulle få.

Då spelar det ingen roll att förslaget om vinsttak är i stort sett oförståeligt för de allra flesta. Tvärtom, det är bra att förslaget är svårt att förstå.

Trots detta verkar S-MP-regeringen helt inriktad på att lägga fram en proposition inom kort, och alltså strunta i Lagrådets totalsågning. Uppenbarligen är detta en så viktig fråga för Socialdemokraterna att S-ledningen är beredd att ta den hårda kritiken för att ha kört över Lagrådet.

Socialdemokraterna vill ha en tydlig ideologisk höger-vänsterfråga i valrörelsen, eftersom man tror att det dels kan mobilisera de egna väljarna i valet, dels att det kan locka nya väljare, till exempel från Sverigedemokraterna. Och då spelar det ingen roll att förslaget om vinsttak är i stort sett oförståeligt för de allra flesta. Tvärtom, det är bra att förslaget är svårt att förstå. Det gör det svårare för allianspartierna att bevisa för väljarna att förslaget skulle hota framtiden för just deras friskola eller just deras privata äldreboende.

Svenska Dagbladet presenterade på tisdagen en Sifo-undersökning där drygt 1000 personer fått svara på hur de tolkar regeringens förslag. Det visar sig att drygt var fjärde inte har någon uppfattning, utan svarar "tveksam, vet ej". Det är konstigt att det inte är högre, eftersom förslaget är så komplicerat.

Det är en total missuppfattning.

Undersökningen visar dock att många tror att de förstått förslaget, men inte har gjort det. Knappt var fjärde väljare tror till exempel att förslaget innebär ett stopp för övervinster för friskolor och vårdföretag, men att de får fortsätta att göra vinster i nivå med vad de flesta företag har.

Det är en total missuppfattning. S-MP-V-förslaget innebär att ett välfärdsföretag inte får göra större vinst än sju procent plus statslåneränta av det operativa kapitalet. Många välfärdsföretag har ett lågt operativt kapital, eftersom de främst har personalkostnader. Det gör att de, med S-MP-V-förslaget, bara får göra en vinst på några tusenlappar per år. Det är knappast i nivå med vinstnivåerna i näringslivet i stort.

Det enda man kan hoppas är att väljarna genomskådar detta.

Den här missuppfattningen är dock väldigt väl spridd, och bygger på att man tror att vinsttaket är satt på vinsten i förhållande till omsättningen, vilket ju är det vanliga måttet när man pratar om vinst. Statsminister Stefan Löfven trodde till exempel detta i en tv-intervju nyligen. Förhoppningsvis har han nu förstått att han har fel, men S-ledningen har inte gjort någonting för att minska missförståndet bland övriga väljare. Det ligger inte heller i Socialdemokraternas intresse. Man har inget emot att väljarna tror att förslaget innebär ett stopp för "övervinster". På samma sätt har man inget emot att sprida bilden av att välfärdsföretag gör enorma vinster, fast de allra flesta har en rörelsemarginal på 4-6 procent.

Det är demokratiskt mycket olyckligt att Socialdemokraterna medvetet lägger fram ett svårförståeligt förslag och gör sitt bästa för att väljarna inte skall förstå förslaget. Det enda man kan hoppas är att väljarna genomskådar detta. Och allianspartierna måste försöka hjälpa dem.