Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Stefan Löfven står inför ett dilemma - vågar han ta en konflikt med facket i valrörelsen?

Statsminister Stefan Löfven har lång facklig erfarenhet. Frågan är därför om han vågar förändra lagarna i en av de frågor som facken tycker är allra viktigast: strejkrätten.

Det hela har sin grund i problemen i Göteborgs hamn, där den mångåriga konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och hamnföretaget APM Terminals har fått stora konsekvenser för hamnen, och därmed också för svensk industri. Hamnarbetarförbundet har kunnat strejka, eftersom detta fack inte är bundet av något kollektivavtal. Ett sådant avtal finns dock mellan LO-förbundet Transport och APM Terminals.

Till sist insåg S-MP-regeringen sig tvungen att ingripa i konflikten, eftersom Göteborgs hamn är så viktig för den svenska exportindustrin. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tillsatte en utredning, som skulle se över strejkrätten.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion börjar denna utredning nu bli klar med sitt förslag. Enligt Ekots källa kommer utredningen att föreslå att ett fackförbund inte skall ha rätt att strejka eller vidta andra stridsåtgärder om arbetsgivaren redan har ett kollektivavtal med ett annat fack. I Göteborgs hamn skulle det alltså inte vara tillåtet för Hamnarbetarförbundet att strejka eftersom APM Terminals redan har ett kollektivavtal med Transport.

Akademikerfacket Saco menar till exempel att förslaget bör kastas i papperskorgen

Enligt Ekot skall det dock finnas ett undantag från detta strejkförbud: om det konkurrerande facket strejkar för att få till stånd ett kollektivavtal. I så fall måste dock det fack som redan har kollektivavtal godkänna det konkurrerande fackets konflikt.

Det här förslaget har fått mycket hård kritik. Akademikerfacket Saco menar till exempel att förslaget bör kastas i papperskorgen, eftersom man tycker att en lösning på konflikten i Göteborgs hamn inte får innebära att hela den svenska modellen på arbetsmarknaden sätts ur spel . Enligt Saco innebär förslaget dels ett ingrepp i föreningsfriheten, dels riskerar det att få till följd mindre fack tappar medlemmar, eftersom förslaget kan leda till att bara det största facket på en arbetsplats kan få sluta kollektivavtal.

För Stefan Löfven blir detta ett stort problem

Inte heller arbetsgivarna är nöjda. På Svenskt Näringsliv menar man att förslaget inte löser problemet i Göteborgs hamn, eftersom det även i fortsättningen kommer att vara fritt fram att genomföra konflikter, trots gällande kollektivavtal.

För Stefan Löfven blir detta ett stort problem. Vågar han ta striden med facken ett valår som detta, och peta i strejkrätten? Dels vill Socialdemokraterna gärna ha fackets stöd i valrörelsen, dels finns risken att Socialdemokraterna tappar röster till Vänsterpartiet, som motsätter sig alla begränsningar i strejkrätten.

Samtidigt blir det svårt för Stefan Löfven att inte göra någonting. Konflikten i Göteborgs hamn skadar svensk industri, och det är redan pinsamt att S-MP-regeringen låtit det hela hålla på så länge utan att man agerat. Den passiviteten ser inte så bra ut i en valrörelse.

Det kommer därför mycket intressant att se hur Stefan Löfven och Socialdemokraterna kommer att reagera när utredningen presenterar sitt förslag, vilket skall ske senast den 31 maj.