Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Sverigedemokraternas politik blir inte bättre bara för att Kent Ekeroth petats från riksdagslistan

Kent Ekeroths anhängare förlorade voteringen på Sverigedemokraternas valkonferens i helgen. Den kontroversielle SD-politikern fick därför inte plats på partiets riksdagslista i höstens val, utan kommer att få lämna sin riksdagsplats.

Samma gäller för Mikael Jansson, som var partiledare för Sverigedemokraterna 1995-2005. Precis som Kent Ekeroth har han suttit i riksdagen sedan 2010, då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men nu blir alltså även han sparkad av sitt eget parti.

Både Kent Ekeroth och Mikael Jansson tillhör de mest nationalistiska inom Sverigedemokraterna. Säkerligen är petningen av dem ett sätt för partiets ledande trojka, Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof, att göra partiet mer rumsrent. Deras mål är att få till stånd ett samarbete med andra partier, och därmed få inflytande över svensk politik.

Det är dock bara att hoppas att övriga partier genomskådar den här taktiken. Även om Kent Ekeroth, Mikael Jansson och andra av Sverigedemokraternas mest extrema nationalister petats åt sidan, så har inte partiets politik förändrats. Fortfarande är det en extrem nationalism som är Sverigedemokraternas ideologiska grund, och fortfarande är detta ett parti vars politik ligger långt från humanismen och synen på alla människors lika värde.

Han har alltså i princip inte något emot dödsstraff eller tortyr, bara inte avrättningen sker i Sverige eller att det är svenskar som torteras.

Partiledaren Jimmie Åkesson föreslog till exempel på valkonferensen att utländska medborgare som döms för vålds- eller sexualbrott skall utvisas från Sverige, även om de riskerar dödsstraff eller tortyr i sitt hemland. Han har alltså i princip inte något emot dödsstraff eller tortyr, bara inte avrättningen sker i Sverige eller att det är svenskar som torteras.

Ett annat exempel är att det i den valplattform som antogs på valkonferensen sägs att Sverige bara skall ta emot asylsökande från Sveriges grannländer. Sverigedemokraterna struntar alltså i dem som flytt från krigets fasor eller som riskerar politisk förföljelse i sitt hemland. De får skylla sig själva, så länge som de inte kommer från något av Sveriges grannländer.

Risken finns att vissa av deras hängivna beundrare känner sig övergivna av partiet och i stället vänder sig någon annanstans.

Ett parti med en så omänsklig och extremnationalistisk politik syn bör inte de övriga riksdagspartierna samarbeta med. Och detta oavsett om Kent Ekeroth sitter i riksdagen för partiet eller inte.

Samtidigt tar SD-ledningen en viss risk när man petar Kent Ekeroth, Mikael Jansson och de andra mest hårdföra nationalisterna. Risken finns att vissa av deras hängivna beundrare känner sig övergivna av partiet och i stället vänder sig någon annanstans.

Än mer intressant blir det att se hur SD-ledningen agerar om Alternativ för Sverige börjar få ett ökat stöd i opinionsmätningarna.

En möjlighet är det nystartade partiet Alternativ för Sverige. Det leds av Gustav Kasselstrand som var ordförande i SDU, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, men som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2015. En av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, Olle Felten, hoppade av sitt gamla parti förra veckan och anslöt sig till Alternativ för Sverige.

Det blir intressant att se om fler sverigedemokrater kommer att följa efter. Än mer intressant blir det att se hur SD-ledningen agerar om Alternativ för Sverige börjar få ett ökat stöd i opinionsmätningarna. Det är inte speciellt troligt, men kan inte uteslutas.