Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt - en läsvärd anständighetsapostel

Fredrik Reinfeldt framstår som en traditionell högerman när han avstår från att diskutera klasskillnader och ökande klyftor.
Samtidigt är han är en ovanlig sådan i sin konsekventa plädering för tolerans och öppenhet, skriver Pär Fagerström som läst hans bok "Nya livet".

NY BOK :

Nya livet

Fredrik Reinfeldt

(Bonniers)

Fredrik Reinfeldts "Nya livet" handlar inte om hans nya liv, utan om vårt. Det är en faktafylld framtidsspaning - uppenbart ett utflöde, kanske det enda?, av arbetet i den Framtidskommission som hans Alliansregering tillsatte och där han själv var ordförande.

Här erbjuds vi lärorik läsning om vår tids problem och möjligheter. Framförallt om möjligheterna, ty det är en optimistisk Reinfeldt vi möter. En nyckelmening lyder: "Jag tror att det växer fram oanade och förbättrade villkor och möjligheter ur mycket av det som nu händer, om det hanteras med eftertänksamhet och klokskap."

Outsagt, men tydligt, löper genom hela boken Reinfeldts uppmaning från valrörelsen 2014, att vi ska öppna våra hjärtan för människor från andra länder. Inte av godhet utan för vår egen skull. Han konstaterar att om vi de senaste 25 åren inte haft den invandring vi haft, skulle Sveriges befolkning i dag bara vara strax över 8 miljoner, mot de nära 10 miljoner vi nu är. En ökning med över 20 procent. Utan den skulle skillnaden i nationalinkomst, resurser och välfärd ha varit mycket stor.

"Många ropar på redovisning av invandringens kostnader, men förstår de vilka enorma förtjänster vi som land gjort tack vare att vår befolkning växer?", frågar sig Reinfeldt, och återger OECD-siffror att den genomsnittliga migrantfamiljen bidrar med ca 25.000 kr mer i skatter än vad den tar emot i bidrag.

Visst medger han att flyktingströmmen 2015 var extrem. Men den restriktiva politik som satts in mot den kortsiktiga krisen får inte bli varaktig politik, menar han - tvärtemot vad hans efterträdare Anna Kinberg Batra säger.Europas och Sveriges demografi, med en åldrande och, utan migration, krympande befolkning, är den ena plattformen i Reinfeldts plädering för öppnare gränser. Den andra är tron på det öppna och toleranta samhället. Är vi öppna för nya idéer, bejakar olikheter, accepterar skilda livsmönster, så blir vi mycket bättre rustade för framtiden, än om vi stänger in oss.

Fredrik Reinfeldt är en traditionell högerman i så måtto att han i sina beskrivningar av samtid och framtid i princip avstår från att diskutera klasskillnader och ökande klyftor. Men han är en ovanlig sådan i sin konsekventa plädering för tolerans och öppenhet. Han är, helt enkelt, en läsvärd anständighetsapostel.Pär Fagerström