Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt och jämställdheten

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa i sitt tal i Östersund 21 maj att jämställdheten har ökat, då en övervägande del av kvinnorna arbetar heltid.

Rätten till heltid är en viktig fråga som vi i Vänsterpartiet driver i kommunerna. Men det är bara en del av hur jämställdheten ser ut.

Det är inte ofta Reinfeldt pratar om kvinnors situationer eller jämställdhet. Och detta uttalande innebär antingen att Reinfeldt är okunnig eller inte bryr sig om jämställdheten.

Sedan M och Alliansen fick regeringsmakten 2006 har till exempel inkomstklyftan mellan män och kvinnor ökat med nära 50 procent (Statens utredningstjänst).

Förändringarna i pensionssystemet och beskattningen av pensionärer slår mot alla utan höga inkomster, men främst kvinnor.

Hälften av kvinnorna som går i pension får endast garantipension och får ut mellan 5 000 till 8 000 kronor i månaden efter skatt. Samtidigt beläggs vård och omsorg med allt mer avgifter.

Vi i V var emot omläggningen av pensionssystemet, vi säger nej till bromsen och kräver att skatten för pensionärer som får mindre än 12 000 kronor tas bort.

Vi tar strid för välfärden som många kvinnor arbetar inom och är beroende av då det oftast fortfarande är kvinnor som förväntas gå in när vård och omsorg sviker våra anhöriga.

Vi vill införa sex timmars arbetsdag vilket skulle öka jämställdheten och livskvalitén samtidigt som vi får fler arbetstillfällen. Kvinnor och människor i tunga yrken skulle orka jobba heltid och arbeta till pensionen, vilket skulle minska antalet fattigpensionärer.

Reinfeldt säger att jämställdheten gått framåt. Med den synen på framsteg på jämställdhetsområdet blundar vi för de ökande klyftorna och för kvinnors hårt pressade situation i arbetslivet.

Jessika Svensson

första namn på V:s riksdagslista i Jämtlands län

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel