Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt och Löfven hetare än filmstjärnor

Snart är det dags att ta på finskjortan, kamma sig och gå till vallokalen och rösta.

Med drygt en vecka kvar till valet börjar det verkligen hetta till. Tonen partierna och partiledarna emellan har skärpts och väljarundersökningarna duggar tätt.

I dag tycker jag att politik är intressant och att det kan vara riktigt spännande. Men så har det inte alltid varit. Politik och gråa politiker fick mig att med automatik börja gäspa under många år men när jag börjat jobba som journalist vaknade mitt intresse på allvar.

Jag minns det första kommunfullmäktigemötet som jag skulle bevaka och skriva om. Jag jobbade på tidningen NSD uppe i Kiruna då och hade stolt tagit emot uppdraget från en äldre kollega. Det här var liksom eldprovet för en ung lokalredaktör, visa att jag kunde sammanfatta ett segdraget fullmäktigemöte och klara deadline.

Full av förväntan gick jag till kommunhuset på morgonen och satte mig på den plats media var anvisad till. Punkt efter punkt betades av och det drog ut på tiden. Politiker som gillade att höra sin egen röst lite för mycket malde på. Vid 19-tiden gav jag upp och småsprang till tidningsredaktionen med andan i halsen. Jag hade med mig ett helt A4-block med kråkfötter att tyda och kämpade mot deadline. Samtidigt lyssnade jag lyssna vidare på diskussionerna via lokalradions sändning (de höll på till 22-tiden). Svetten lackade och jag hittade inget tydligt vinkel. Skulle jag lyckats leverera en vettig artikel där 12-timmars fullmäktige blev sammanfattat på ett läsbart sätt?

Ja, hur gick det då? Det blev ingen artikel som jag är stolt över men jag fick tack och lov nya chanser. De närmsta tio åren kom jag att ägna åt bevakning av kommuner och landsting som reporter på Östersund-Posten.

Märkligt nog väckte det där segdragna och tråkiga fullmäktigemötet mitt intresse för politik. Jag gillar att lyssna på riksdagsdebatter på radio eller teve och jag tycker Reinfeldt och Löfven känns hetare än filmstjärnor (nästan i alla fall) under ett valår. Politik är spännande och även om svensk politik ofta kallas för tråkig så finns det absolut glimtar av humor.

Röstfisket fortsätter ända fram till valdagen så sug in all information du kan få och bilda dig en uppfattning om vem som är värd din röst. För mig är det viktigaste att vi tillsammans stoppar Sverigedemokraternas framfart och att Sverige fortsätter att vara ett öppet land där alla ska känna sig trygga. Vi ses vid valurnorna!

Malin Andersson Junkka bor i Östersund och jobbar med en hemsida om nationella minoriteter.