Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldtbok skapar juridisk förvirring

I går rapporterade ÖP att biblioteket i Östersund valt att inte göra nyutgåvan av Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket” tillgänglig för utlåning.

Boken hade skickats till biblioteket av teatergruppen Nationalscen som på eget bevåg låtit trycka upp den igen, utan tillstånd från statsministern Fredrik Reinfeldt.

Anledningen till att biblioteket sade nej var att utgåvan därmed kan innebära upphovsrättsbrott.

I ÖP:s text framstod det som att Nationalscen hade skickat boken till biblioteket på vinst och förlust, men det stämmer inte. Utskickandet föregicks av ett mejl som teatergruppen sände till många bibliotek i landet där de erbjöd att skicka boken gratis, med krav på att biblioteken gjorde boken tillgänglig för utlåning.

De bibliotek som tackade ja, som Östersund gjorde, fick därefter ett exemplar skickat till sig. Boken var inlagd i systemet i ungefär en vecka, men togs sedan bort efter att det uppstått en intern diskussion kring upphovsrättsfrågan.

Något som Jonathan Möller, en av teatergruppens två regissörer, inte visste förrän han läste ÖP:s notis i går.

Har ni kontaktat biblioteket för att försöka reda ut det här?

– Nej, för de har inte meddelat oss att de inte sätter upp boken på hyllan. Om de bara hade sagt att de ångrar sig, så det inte varit några problem, säger han.

Ska ni kontakta dem?

– Det är möjligt, vi får se vad vi gör. Vi ska ta ett gemensamt beslut.

Hur går ni vidare?

– Vi kommer att se till att den kommer upp på hyllan eller att den skickas tillbaka till oss.

Ni ger ut den här boken utan tillstånd från Fredrik Reinfeldt, har ni försökt få tillstånd?

– Nej, inte för boken. Men vi försökte nå Reinfeldt och hans stab innan vi satte upp ”Det sovande folket” som pjäs. Då fick vi ett luddigt svar tillbaka om att de uppskattar den konstnärliga friheten. Det finns bara en person som kan anmäla oss och det är Fredrik Reinfeldt.

Någon polisanmälan har inte lämnats in än, enligt Möller, som tror att det juridiska efterspelet kan komma efter valet.

– Då kommer väl det stora bombardemanget, säger han.

Läs mer:

Boken skickas tillbaka

I Halmstad finns ”Det sovande folket” att låna

Återutgiven Reinfeldtbok togs inte emot

Teatergrupp ger ut Reinfeldts bok utan lov