Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rejält full bilist klarade sig från fängelsestraff

En 56-årig östjämte har dömts för rattfylleri och olovlig körning. I stället för fängelse får han betala dagsböter på sammanlagt 7 500 kronor.

Det var 1 december i fjol som polis tog mannen på bar gärning när han körde sin bil hemma på gården.

Det utandningsprov som gjordes visade en berusning på motsvarande 1,98 promille i blodet. Det är dubbelt så högt som 1,0-gränsen för grovt rattfylleri.

Det var personer som sett en vinglig bilfärd ute på en länsväg som ringde polisen. Efter en timme hittade en polis rätt på mannen som enligt polisen verkade vara på väg att köra iväg ut på allmän väg.

Mannen berättade under rättegången i Östersunds tingsrätt att han hade varit i väg och handlat i en större tätort, men att han var nykter när han körde.

Den kraftiga berusningen förklarade mannen med att han hemma i köket druckit åtminstone en kvarting, 37 centiliter, under en timme.

Varför han sedan satte sig bakom ratten igen var för att han skulle flytta bilen närmare ett motorvärmaruttag.

I domen påpekar tingsrätten att det inte går att styrka att mannen kört full annat än på gårdsplanen, och att detta inte medförde någon trafikfara.

Mannen döms även för olovlig körning, eftersom han saknade körkort.