Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reklam får mig att hitta bättre program

Groucho Marx säger i en aforism att tv är allmänbildande eftersom den alltid får honom att leta fram en bra bok.
Jag har ett liknande förhållande till tv-reklam.
Den får mig att hitta andra och bättre program

Annons

Mina oregelbundna och sporadiska stunder som tv-tittare är jag alltför ofta en ogenomtänkt zappare.

Många planlösa nedslag mellan familjens tio-tolv kanaler blir det.

för någon vecka sedan slötittade jag på en halvbra långfilm. Morgan Freeman hade en bärande roll och var nästan enda skälet för att sitta kvar.

Och så kom då tv-reklamen.

Så jag bytte kanal, lätt irriterad.

Och se – på Kunskapskanalen gick ett program om världens livsmedelsproduktion. Eller kanske allas vår stundande undergång i brist på majs.

Allt mer häpen stannade jag kvar.

Här beskrevs hur fattiga bönder i Afrika inte längre har råd att köpa utsäde för att odla majs.

Detta eftersom särskilt USA:s efterfrågan på majsbaserad etanol som miljövändligt bilbränsle har drivit upp majspriset till dramatiska höjder på den internationella matbörsen i Chicago.

på att sina i Kinas inland – sannolikt till följd av överutnyttjande. Så inom en snar framtid kommer kineserna inte längre att vara självförsörjande på mat, där majs är en viktig bas.

Särskilt inte när den snabbt växande kinesiska medelklassen nu börjat få råd att lägga en bit kyckling till nudlarna – särskilt som kycklinguppfödning relativt sett kräver stora mängder majs, eller annan spannmål.

Därför har Argentinas spannmålsodling på bara några år dramatiskt lagts om till majs – för export till Kina. Och kineserna börjar kolonisera åkermark i Afrika.

Detta samtidigt som miljontals kinesiska småbönder kommer att rationaliseras bort när de styrande satsar på större enheter med högre lönsamhet. Fast detta planerade bondeoffer känner inte bönderna själva till – ännu.

Således hamnade jag mitt i ett fullständigt gastkramande program, oerhört välgjort, med nedslag hos bönder i olika världsdelar, hos indianer som körts bort från sina marker i Argentina.

Globala sammanhang klargjorda på en knapp timme.

sedan länge varit fullständigt uppdaterade på samtliga dessa fakta, men för mig var det en uppenbarelse.

Och när jag började fatta hur den argentinska ekonomin på bara några år åter kommit i balans tack vare kinesernas matproblem, då fanns inte en chans i världen att jag skulle återgå till den halvdåliga filmen med Morgan Freeman.

Allt detta tack vare att någon lagt in en irriterande reklampaus i en film jag ändå inte ville se.

Så tack för reklamen. Den gjorde mig betydligt mer allmänbildad.