Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekord för sen snö

Aldrig i modern tid har snön dröjt så länge som i år.

– Det är bara 1953 som kan komma i närheten, skriver meteorologen Alexandra Ohlsson på sin blogg.

Hon är anställd vid Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, i Norrköping.

Den sena vintern för 58 år sedan så täcktes Norrland av snö inte förrän 8 november. Det datumet har nu passerats och det fortsätter att vara milt.

– Det är först i mitten av nästa vecka som temperaturerna faller på riktigt i mellersta och norra Norrland. Och det är då vi kan få snö som ligger kvar, säger Emil Björck.

Han är meteorologkollega med Alexandra Ohlsson.

Under måndagsdygnet hörde Storlien till en av de varmaste orterna i landet med 9,9 grader.

Det var bara Ängelholm i Skåne och Skagsudde strax öster om Örnsköldsvik som rapporterade högre temperaturer, med 10,1 respektive 10,0 plusgrader.

Men allmänt i Jämtlands län nådde temperaturen upp mot och över 9 grader. Frösön med 9,5 grader hade det näst varmast i länet

På platserna med lägst gradantal under natten mot tisdagen var det inte kallare än rätt så normal temperatur för början av november.

Det räckte med 2,0 minusgrader för att Sveg skulle bli näst kallast i landet, efter Grundforsen i västra Dalarna där det var 2,5 grader minus.

Storliens värmerekord för november är från 1 november 2005 då det var 12,5 grader varmt. 1 november i år var det 11,4 plusgrader.

Länsrekordet har Åreskutan där det var 15,0 grader varmt 18 november 1993.

Landets högsta novembertemperatur uppmättes 2 november 1968. I Ugerup i Skåne var det då 18,4 grader varmt.

Den långa mildvädersperioden nu beror inte på någon allmän klimatuppvärmning.

– Nej. En avvikande händelse är inte något tecken på en klimatförändring. Och det var likadant 1953, säger Emil Björck.

Snöbristen ställer till det i sportvärlden. Som ÖP berättade på tisdagen så har Östersund sagt nej till att ta över världscuppremiären i längdåkning från norska Beitostölen som är lika mycket utan snö som Jämtlands län.

De ansvariga i Östersunds kommun vågar inte ytterligare tära på lagret av sparad snö. De vill inte äventyra skidskyttets världscuppremiär i Östersund 30 november – 4 december.