Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordfå ryckte in i lumpen

Förra året var det 7 904 unga män och kvinnor som ryckte in i lumpen. Det var rekordfå.

– När jag började inom Pliktverket 1994 var det 33 000. Sedan har det gått stadigt nedåt, säger Christer Nilsson som vid Pliktverket i Karlstad är ansvarig för inskrivningen av värnpliktiga.

under 2008 med 142 värnpliktiga, 6 kvinnor och 136 män. Det framgår av den statistik som nyhetsbyrån Sirén sammanställt.

Från Ragunda kommun kom endast tre värnpliktiga, alla män. I Östersunds kommun var det 70 unga män och 3 unga kvinnor som gjorde lumpen.

svenskorna i fjol var 5,4 procent att samtliga 7 904. Bara i en enda av Sveriges 290 kommuner gjorde fler kvinnor än män värnplikten. Eller rättare sagt kvinna, för i Älvkarleby i Uppland var det en kvinna som gjorde lumpen och inte någon man.

För alla 17-åriga män är det obligatoriskt att på Internet besvara en lämplighetsundersökning för värnplikten. En mindre del kallas till mönstringen, i fjol var det drygt 20 000.

De som inför fjolåret struntade i att svara på frågorna blev alla kallade till mönstringen.

Det var drygt 20 000 personer, till övervägande delen män, som mönstrade under 2008.

I år är det 25 000 som ska mönstra. I den summan ingår de kvinnor som fyllt 18 år och som frivilligt väljer mönstringen.

är det 69 000 män och nästan lika många kvinnor.

Försvaret väljer ut de värnpliktiga man vill ha.

– Det är inte säkert att de mest lämpliga är de mest positiva, konstaterar Christer Nilsson.